Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Aanvaring tussen Belgische bokker en Griekse bulkcarrier

BRIGHTON

Vrijdagochtend vroeg heeft zich in Het Kanaal op zo’n 30 mijl ten zuidoosten van de Britse kustplaats Brighton een aanvaring voorgedaan tussen de 37,8 meter lange Belgische bokker Z-18 Soetkin en de 180 meter lange bulkcarrier Calypso.Gr welke geregistreerd staat in de Marshall-eilanden.

1 / 1
De Z-18 Soetkin op de foto tijdens onderhoud in de haven van Stellendam. (Foto W.M. den Heijer)

De Z-18 Soetkin op de foto tijdens onderhoud in de haven van Stellendam. (Foto W.M. den Heijer)

De 23.296 gt metende bulkcarrier was al enkele dagen op weg van Riga naar het Panamakanaal toen het in aanvaring kwam met de in 2000 gebouwde Z-18 die met de kettingmatten op platvis viste. De kotter was nog niet zo lang geleden vanuit de Franse haven vertrokken en had nog geen etmaal gevist. Na de aanvaring en het uitwisselen van gegevens vervolgde de vier jaar oude bulkcarrier haar weg naar de Keltische Zee richting Atlantische Oceaan.

De bokker van rederij Versluys-Couwijzer uit Zeebrugge liep zware schade op als gevolg van de confrontatie met de Calypso.Gr. Met een gebroken giek, gesprongen tuien, een platte verschansing en een gat in de romp koerste de Z-18 vrijdagmiddag richting de thuishaven. Met extra pompen probeerde de bemanning het binnenstromende water eruit te krijgen. Om halfzeven ’s avonds passeerde de zwaargehavende Z-18 de haven van Boulogne sur mer.

Lees ook: 

Oudere schippers zijn vaker betrokken bij een scheepsongeluk. Niet hun leeftijd is daar de oorzaak van, maar wel hun vaak handmatige manier van navigeren.

Bij het laden en lossen van het zeeschip Atlantic Project II is maandag 8 februari een Russische zeeman verongelukt.Het dodelijke ongeluk vond plaats op de breakbulkterminal van Zuidnatie, kaai 470. (W.M. den Heijer)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook