Schuttevaer.nl

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Louis Bosman van Interrijn: Hoogwaterstremming geen tendens maar een incident

ZWIJNDRECHT

Elke dag, nu al ongeveer twaalfduizend keer in totaal, zit hij met zijn boekje en noteert hij 19 waterstanden en markeert hij waar nodig. Of het hoog- of laagwater is. Operational Manager Louis Bosman van Interrijn houdt zo sinds 1990 iedere dag onder andere alle waterstanden bij van de Rijn. En dat zijn alle pegels, van Ruhrort voor de Beneden-Rijn tot zo ver als Maxau voor de Boven-Rijn. Uit al deze getallen concludeert hij nu dat de alarmerende berichten over hoogwater of laagwater, ‘zo zouden we ons klaar moeten maken voor een modal shift van water naar weg en spoor’, slechts stemmingmakerij is. ‘Hoogwaterstremming is geen tendens, maar een incident.’

1 / 1
Operational Manager Louis Bosman van Interrijn al ruim 30 jaar iedere dag onder andere alle waterstanden bij van de Rijn. (Foto Erik van Huizen)

Operational Manager Louis Bosman van Interrijn al ruim 30 jaar iedere dag onder andere alle waterstanden bij van de Rijn. (Foto Erik van Huizen)

Dit artikel is exclusief voor abonnees

(Erik van Huizen)

Reacties (1)
  • variant1

    Volkomen eens met de conclusies van de heer Bosman. Ik noteer zelf vanaf 1973 tot heden dagelijks de waterstanden en heb ook alles opgeslagen sinds die tijd. Wat Bosman ook al aangeeft is de toegenomen diepgang van de huidige vloot. Tot in de jaren ’60 toen nog veel sleepschepen werden ingezet met een ledige diepgang van ongeveer 50 centimeter of nu bij een ledige diepgang van ongeveer 1 meter maakt wel wat uit. Daar staat tegenover dat tot eind jaren ’70 men max. 60 cm op de Kauber pegel voer. Uiteraard is het wel zaak dat de binnenvaart oog heeft voor deze zaken en zich waar mogelijk hierop aanpast.

  • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

    Lees ook