Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Sleipnir hijst nieuw pijpenlegsysteem aan boord McDermott Amazon

ROTTERDAM

De pijpenlegger Amazon van offshore-aannemer McDermott wordt al enkele maanden omgebouwd in de haven van Rotterdam. Deze week kwam het mega-kraanschip Sleipnir van Heerema eraan te pas om een nieuw J-lay systeem aan boord te plaatsen.

1 / 1
De Sleipnir heist een speciaal systeem op de McDermott Amazon. (Foto Media TV)

De Sleipnir heist een speciaal systeem op de McDermott Amazon. (Foto Media TV)

De werkzaamheden hebben plaats bij Koninklijke IHC aan het Calandkanaal. Het bestaande pijpenlegsysteem werd weggehaald en wordt vervangen door een nieuw J-lay systeem dat 1500 ton aankan en pijpleidingen tot op dieptes van 3500 meter kan leggen. Dat systeem heeft IHC in eigen huis ontwikkeld. Het kraanschip Sleipnir is te hulp om het nieuwe systeem aan boord te krijgen. De Sleipnir hoefde niet van ver weg te komen. Ze ligt al enige tijd met haar zusterkraanschip Thialf in het Calandkanaal.

De Amazon kwam in december 2019 aan bij IHC. Oorspronkelijk zou de ombouw slechts 10 maanden duren.

Lees ook: Heerema installeert met kraanschip Sleipnir Tolmount-platform in Noordzee

Lees ook: Sleipnir installeert HKZ Alpha jacket

Nederlandse offshore-aannemers spelen al decennialang een toonaangevende rol in de olie- en gasindustrie op zee. Bedrijven als Heerema Marine Contractors, Allseas, Boskalis en Van Oord houden de internationale concurrentie ver achter zich te houden. Dit zijn de 7 grootste offshore schepen in de wereld. (Robin van den Bovenkamp)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook