Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

[UPDATE 2] Schip stuurloos en knalt tegen veerpont Steyl, schipper onder invloed

Venlo

Een binnenvaartschip is dinsdagmiddag tegen de veerpont op de Maas bij Steyl, gemeente Venlo, gevaren. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat meldde de schipper rond 14.00 uur aan de bediencentrale van Rijkswaterstaat in Maasbracht dat ‘het niet goed gaat’. Het schip uit Maasbracht had de verankering van een ton in de schroef gekregen en was daardoor stuurloos geraakt.Later bleek volgens de politie dat de schipper onder invloed was, de man is aangehouden.

1 / 1
Hulpdiensten zijn massaal uitgerukt nadat een schip, wat op drift was geraakt, een aanvaring heeft gekregen met het veer tussen Steyl en Baarlo. Foto: Keistad Nieuws

Hulpdiensten zijn massaal uitgerukt nadat een schip, wat op drift was geraakt, een aanvaring heeft gekregen met het veer tussen Steyl en Baarlo. Foto: Keistad Nieuws

Het schip was in de opvaart beneden sluis Belfeld en is vervolgens ongeveer 4 km door de stroom meegenomen. Vervolgens dreef het 80 meter lange schip onbestuurbaar over de snelstromende rivier, aldus de woordvoerder.

De Landelijke Eenheid van politie stelt een onderzoek in om er achter te komen of er sprake is van technische mankementen. Daartoe verrichten zij onderzoek aan het schip, bekijken ze radarbeelden en onderzoeken ze het marifoonverkeer. Dat technisch onderzoek kan enige tijd vergen. De politie Limburg stelt een onderzoek in naar de aanhouding van de schipper.

Rond 14.45 uur sloegen de hulpdiensten groot alarm. Door de sterke stroming voer het schip volgens de woordvoerder tegen de veerpont bij Steyl.

Andere schepen probeerden de op drift geraakte boot te beveiligen. Vanuit Grave is een vaartuig van Rijkswaterstaat onderweg.

De pont is overigens uit de vaart genomen vanwege de sterke stroming, zei een woordvoerster van de politie. Inmiddels is er weer controle over het schip en vaart deze onder begeleiding van Rijkswaterstaat naar de sluis in Baarlo/Belfeld. Aan boord van het schip zijn geen gewonden gevallen.

Door de aanvaring heeft de veerpont de nodige schade opgelopen, een van de laadkleppen is eraf. Of het geladen binnenvaartschip schade heeft is niet bekend.

Noot van de redactie: In een eerdere versie van dit artikel stond dat de schipper onwel was. Deze informatie is onjuist door het ANP aan Schuttevaer verstrekt

Op de Maas bij Roermond zijn zaterdagmiddag vijf duwbakken op drift geraakt. Dat meldt de Veiligheidsregio Limburg. Rijkswaterstaat heeft met assistentie van behulpzame schippers vijf stuurloze grindbakken op de Maas bij Roermond naar veiliger wateren weten te loodsen.

Een Duits droge-ladingschip is met het stuurhuis tegen de Westerkappelnbrug bij Mettingen gevaren.

(Rene Quist en Bart Oosterveld)

Reacties (6)
 • Henri.Derksen

  Waren de drie ankers en boegschroef ook onbruikbaar door zowel schipper als 2e bemanningslid?

 • john

  Prima Wieteke. Maar dan ook gelijk maar alle schippers die de vaartijd heftig overtreden schipper af? ik geloof dat 24 uur niet slapen gelijk staat aan 1 Promille alcohol.

 • 2biggen1945

  volgens mij zijn er toch twee ankers aan boord !!!

 • Lezeres

  Niet te snel oordelen.

 • wieteke

  Niet tegeloven dat dit kan gebeuren ,En die schipper onder invloed zou zijn dan voor mij direct schipper af een gevaar op het water zo denk ik er over ,Wij hebben het thuis wel anders geleerd.

 • j.hagens

  Gelukkig goed afgelopen, als ik de berichten mag geloven, alleen materiele schade.
  Veel sterkte voor de Schipper en Bemanning.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook