Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Duwboot vaart tegen krib in de Waal en maakt water

OPIJNEN [update]

De duwboot Daan (ex-Herkules VII), met zes lege duwbakken afvarend op de Waal, is donderdagmorgen rond 5:10 uur ter hoogte van de Waaldijk bij Opijnen (kmr 930.500) door storm verdaagd en aan lager wal tegen een krib gevaren. Door de aanvaring is de duwboot lek geraakt.

1 / 1
De duwboot Daan is donderdagmorgen rond 5.10 uur in de Waal ter hoogte van de Waaldijk in Opijnen tegen een krib aangevaren. (foto AS Media))

De duwboot Daan is donderdagmorgen rond 5.10 uur in de Waal ter hoogte van de Waaldijk in Opijnen tegen een krib aangevaren. (foto AS Media))

‘De boot heeft de klap opgevangen. Een flink gat waar amper tegen te pompen valt’, zegt een woordvoerder van rederij Ruijven in Werkendam. Door water in de machinekamer vielen de generatoren stil. In de storm – in de buurt werd rond die tijd windkracht 9 tot 10 gemeten – is het duwstel gaan draaien op de Waal en nogmaals tegen de krib tot stilstand gekomen en voor anker gegaan. De brandweer (blusboot Batouwe), Rijkswaterstaat (RWS 44) en bergingsbedrijf Hebo proberen de machinekamer leeg te pompen en de Daan weer drijvend te krijgen.

De duwboot Veerle, een zusterschip van de Werkendamse rederij Ruijven is zonder bakken vanuit Duitsland onderweg om de zes bakken van de Daan naar hun bestemming te brengen. Een gehuurde duwboot vaart de Daan langszij naar Den Breejen in Hardinxveld.

In de Waalregio waarschuwde het KNMI tot 09.00 uur met ‘code geel’ voor stormachtige wind met kracht 8 of 9 Beaufort en windstoten tot tachtig kilometer per uur. (Dirk van der Meulen en Rene Quist)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook