Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Maritieme Academie Harlingen geeft superjachtmotoren tweede leven

HARLINGEN

De Maritieme Academie Harlingen en zusterschool Maritiem College Velsen hebben allebei een generatorset gedoneerd gekregen van het superjacht Seawolf. Het schip fungeerde origineel als zeesleper Clyde en werd gebouwd bij rederij Smit.

1 / 2
De Skania-generatorset. (Foto Maritieme Academie Harlingen)

De Skania-generatorset. (Foto Maritieme Academie Harlingen)

De Seawolf ondergaat op dit moment een refit bij Icon Yachts in Harlingen. De eigenaar wilde de oude, maar goed onderhouden generatoren graag doneren aan de maritieme scholen.  ‘De scheepswerf zit hemelsbreed een kilometer van ons vandaan, en als maritieme school ben je dan de eerste die zo’n set aangeboden krijgt’, vertelt Tom Koole van de Maritieme Academie.

De tweede generatorset op weg naar het Maritieme College in IJmuiden. (Foto Maritieme Academie Harlingen)
De tweede generatorset op weg naar het Maritieme College in IJmuiden. (Foto Maritieme Academie Harlingen)

De Scania DI 12 snellopers van 350 pk waren na 10 jaar dienst te hebben gedaan economisch niet meer rendabel.

Gulle donatie

De gulle donatie is bestemd voor de praktijklokalen Motorenkennis en Onderhoud van de opleidingen Scheeps- en Jachtbouw en Rijn- Kust- en Binnenvaart. Koole: ‘Wij stellen de motoren nu op en sluiten ze aan. De studenten leren eraan sleutelen en te zorgen voor dagelijks onderhoud.’

Studenten kunnen veel leren over scheepsmotorenonderhoud door de gulle donatie. (Foto Maritieme Academie Harlingen)
Studenten kunnen veel leren over scheepsmotorenonderhoud dankzij de gulle donatie. (Foto Maritieme Academie Harlingen)

Het oorspronkelijk als zeesleper gebouwde schip werd in 1957 opgeleverd bij de scheepswerf J & K Smit. Van 1998 tot 2002 onderging het schip een refit, waarbij het werd omgebouwd tot superjacht. (Robin van den Bovenkamp)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook