Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

[UPDATE] Garnalenkotter UK-171 gezonken na kapseizen

SCHIERMONNIKOOG

De garnalenkotter UK-171 Spes Salutis van VOF Riman Seafish (familie Romkes) uit Urk is woensdag gezonken. Rond 09:45 uur ’s ochtends was de kotter op ongeveer 12 mijl ten noorden van Schiermonnikoog gekapseisd.

1 / 1
De garnalenkotter UK-171 lag afgelopen weekend nog rechts aan de buitenkant afgemeerd in de haven van Lauwersoog. (Foto Bram Pronk)

De garnalenkotter UK-171 lag afgelopen weekend nog rechts aan de buitenkant afgemeerd in de haven van Lauwersoog. (Foto Bram Pronk)

De driekoppige bemanning, bestaande uit Herman en Riekus Romkes en een Poolse opvarende, kon zich in veiligheid brengen door op de kiel van het schip te klimmen. Daar werden zij gered door collega-garnalenvisser TH-10 Dirkje van Zeevisserijbedrijf P.A. Baaij uit Tholen. 

De Kustwacht kreeg een melding via VHF 16 van de TH-10 dat de UK-171 was gekapseisd en stuurde meteen de reddingboten Koning Willem I van Schiermonnikoog en de Jan en Titia Visser uit de Eemshaven naar de plek des onheils. De TH-10 bleef standby. De bemanningsleden zijn door een van de reddingboten naar de wal gebracht en opgevangen door ambulancepersoneel.

De drie opvarenden maken het goed. De oorzaak van de ondergang van de garnalenkotter is vooralsnog onbekend. Of er een relatie is met het verlies van containers in de Duitse Bocht kan de Kustwacht (nog) niet zeggen. De informatie daarover is nog onduidelijk. (Bram Pronk)

Reacties (2)
 • J.Teunisse

  Zou eerder nog niet gevonden container van de MSC Zoë kunnen zijn. De 200 kisten zijn ib de Deutche Bocht verloren. Meer noordelijker. Verder op de Pacific deze week 1856 dozen in 1 keer. Kun je mee thuiskomen.

 • j.hagens

  Dit is al de Tweede kotter dit Jaar.
  Opvallend dat het gebeurd nadat Schepen Containers hebben verloren ,zou beter wezen dat de Containers beter geborgd worden en anders onderdeks.
  Kan niet altijd zijn dat een andere beroepsgroep voor de onvoorzichtigheid van een ander moet boeten.
  Voorts wachten vele Gemeentes nog op hun Centen van de Zoe, of kan de gemeenschap hier voor opdraaien ? en dan is het nog stom Geld.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook