Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

‘Beunschepen varen het water dun’

ROTTERDAM

Wacht de binnenvaart echt zeven jaar magere jaren? In de jongste aflevering van Studio Schuttevaer werd uitvoerig gesproken over de dramatisch vervoersprognoses van onderzoeksbureau Panteia. Binnenvaartexpert Wouter van der Geest sprak over wegvallende ladingstromen en hoe de kleine schepen hier het hardst door worden geraakt, maar beunschepen juist weer niet.

1 / 1
(Beeld uit aflevering)

(Beeld uit aflevering)

Het kolenvervoer daalt de komende jaren enorm. ‘Dat wordt met name door de Duitse politiek veroorzaakt’, legde Van der Geest uit. ‘Na ondertekening van het Klimaatakkoord van Parijs in 2015, werd duidelijk dat de kolencentrales dicht moesten. De laatste jaren versnelt dit proces. Op de Neckar en de Moezel worden minder kolen vervoerd. Ook in het Ruhrgebied loopt het hard terug. Er worden momenteel meer centrales gesloten dan eerder werd aangenomen. De centrale in Hamm stopt er bijvoorbeeld mee en ook in Walsum aan de Rijn gaat de centrale dicht. Daarmee vallen dan respectievelijk zo’n 300.000 en 400.000 ton kolen per jaar weg.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

(Robin van den Bovenkamp)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook