Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk
Schuttevaer Premium

Als het werkt: Ruwheid

Het is vreemd dat oppervlakken vaak niet te ruw, maar even vaak ook niet te glad mogen zijn. Kort door de bocht: alles moet z’n juiste ruwheid hebben. Voor dit gegeven is zelfs een hele tak van wetenschap opgericht die ‘tribologie’ heet. Tribologen houden zich met veel onderwerpen bezig: wrijving, zelfreiniging, vloeibaarheid, slijtage, corrosie en nog vele andere onderwerpen. Tijd om eens naar ruwheid te kijken.

1 / 2
Ruwheid bestaat in vele waarden, zoals de gemiddelde ruwheid. Maar ook de hoogste toppen en diepste dalen van een oppervlak kunnen worden gemeten en weergegeven op een schermpje. (Beeld Jeroen Bons)

Ruwheid bestaat in vele waarden, zoals de gemiddelde ruwheid. Maar ook de hoogste toppen en diepste dalen van een oppervlak kunnen worden gemeten en weergegeven op een schermpje. (Beeld Jeroen Bons)

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook