Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Amsterdam werkt aan behoud varend erfgoed

AMSTERDAM

Amsterdam laat sinds eind 2019 een inventarisatie uitvoeren onder historische woonschepen binnen de stadsgrenzen. Op basis van de uitkomst moet beleid worden gemaakt om het behoud en onderhoud ervan te ondersteunen. Titus Dekker is een van de vier onderzoekers die zich met de inventarisatie bezighouden.

1 / 1
Onderzoeker Titus Dekker op zijn luxe motor Janna. Samen met collega’s schouwt hij momenteel ruim 1000 mogelijk historische woonschepen in Amsterdam. ‘Wij vinden alle woonboten in Amsterdam waardevol, omdat wij het belangrijk vinden dat er in Amsterdam woonboten zijn.’ (Foto Heere Heeresma jr.)

Onderzoeker Titus Dekker op zijn luxe motor Janna. Samen met collega’s schouwt hij momenteel ruim 1000 mogelijk historische woonschepen in Amsterdam. ‘Wij vinden alle woonboten in Amsterdam waardevol, omdat wij het belangrijk vinden dat er in Amsterdam woonboten zijn.’ (Foto Heere Heeresma jr.)

Zijn liefde voor historische woonschepen heeft hem al een bril gekost. Die viel bij het betreden van een steiger aan de Schellingwouderdijk tussen de planken in de plomp. Dekker doet zijn werk voor het Mobiel Erfgoed Centrum (MEC) en woont ook zelf op een historisch schip, de luxe motor Janna uit 1922. De andere onderzoekers zijn eveneens eigenaar van historische woonschepen: Piet Dekker (geen familie) van de Krommenie 1, Nicolien Schwippert van de Imperator en Willem Pit van de Trots Alles.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

(Heere Heeresma Jr.)

Reacties (4)
 • mdb

  Wat wel jammer is, dat de genoemde groep wat eenzijdig is samengesteld, er is meer Varend Erfgoed dan alleen ex Bedrijfsvaartuigen

 • Williebrordus

  Daar ben ik het nu helemaal mee eens !! Eindelijk eens het kaf van het koren scheiden en al die oude onderkomen rommel waar nooit niets aan wordt gedaan weghalen. Dat zijn er die niets hebben met schepen en met een rekenmachine in de hand lopen dat “een boot” iets goedkoper is dan een appartement. Is altijd hetzelfde : De brutaalste hebben de halve Wereld.

 • deamer

  Het is hoog tijd dat het koren van het kaft gescheiden wordt. Heel veel van wat ik zie liggen is niet bij gehouden oude rommel, waarvan je denkt hoe lang zal het nog drijven.

 • j.hagens

  Wonen is geen recht, wonen is een plicht die de Gemeentes haar inwoners hoort te geven.
  Als je een haven of plaats wilt maken voor historische Schepen, moet je waarschijnlijk zeker Schellingwoude niet als voorbeeld geven, een enkele daargelaten, is het meeste een zooitje oud roest, die mensen willen wonen, en een woning was er niet dus dan maar zo.
  Maak dan een echte Haven zoals bij de IJtunnel en het liefst meerdere in de stad, zodat de liefhebbers van deze Schepen er via een mooie wandelroute langs kunnen lopen en eventueel Opendagen, met een Museumkaart en Artiskaart e.d. erbij.
  Ik wil de Mensen in Schellingwoude niet te kort doen, denk dat de meeste geen Tijd, kunde en interesse hebben, ze willen Wonen en de rest is hun Worst.
  Vindt het een leuk idee van de Gemeente, vraag mij wel af of subsidie op ze plaats is, misschien korting op de ligplaats voldoende, en zeker eens per Jaar Schouwen.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook