Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Plan voor zonne-eilanden in IJsselmeer bij Medemblik

Medemblik

Onderzoekers en Noord-Hollandse bestuurders zijn enthousiast over een plan om ‘zonne-eilanden’ aan te leggen in het IJsselmeer.

1 / 1
Zonne-eiland Medemblik - IJsselmeer (Foto Deltares/Bureau Waardenburg

Zonne-eiland Medemblik - IJsselmeer (Foto Deltares/Bureau Waardenburg

Het opwekken van duurzame energie en het versterken van de beschermde natuur in het gebied rond Medemblik kunnen goed samengaan, constateren adviseurs van Deltares en Bureau Waardenburg in een rapport.

De provincie Noord-Holland en de gemeente Medemblik, die opdracht hadden gegeven voor de studie, zien kansen.
Een van de ideeën is om onbebouwde ‘natuureilanden’ aan te leggen in het gebied tussen de Afsluitdijk en Enkhuizen dat bekendstaat als de Wieringerhoek. Medemblik ligt in het midden daarvan.

Daarnaast zouden atollen aangelegd kunnen worden, cirkelvormige eilandjes, met een open verbinding naar het IJsselmeer. Het water daarbinnen wordt dan ondiep gemaakt en voor de helft met zonnepanelen bedekt. (Rene Quist/ANP)

Reacties (4)
 • nautischezaken

  het wordt tijd dat we eens massaal gaan demonstreren en de straat opgaan we laten ons allemaal ringeloren kom op mensen weg met dit kabinet rutte

 • Daalder

  Wieringermeer heeft nog meer groene stroom nodig ! Of nee wacht t datacenter van Microsoft in Middenmeer

 • gerritdegier

  Windmolens en nu weer zonne eilandjes, het word steeds gekker, het ijselmeer word zo volledig vernield

 • elzinga

  Wie heeft de lokale overhied ooit een vrij brief gegeven om ons eigen land en erfgoed zo enorm te verzieken op kosten van de bevolking. Wie gaat deze idioterie eens tegenhouden. Schaamteloze plannen waarmee een uniek gebied helemaal naar de klote wordt geholpen.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook