Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Nooit meer zonder reddingsvest

AMSTERDAM

Herman van Kooten en Marja van Bruxvoort varen op de Viking van Overslag Terminal Bergambacht. Herman heeft het niet zo op reddingsvesten, maar nadat Marja in de haven van Deventer overboord viel, wil ze niet meer zonder.

1 / 1
Marja en Herman op de Viking. ‘Mijn reddingsvest zit onder mijn shirt.’ (Foto Heere Heeresma jr.)

Marja en Herman op de Viking. ‘Mijn reddingsvest zit onder mijn shirt.’ (Foto Heere Heeresma jr.)

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (2)
 • vofnelly

  Goed verhaal, dit bewijst dat je met een kleiner schip een goede boterham kunt verdienen.

  Ook de reactie van Deltavis vind ik leerzaam.

 • deltavis

  Na uit het koude water te zijn gehaald, met of zonder zwemvest, nooit in een warm bad gaan liggen of onder een warme douche gaan staan. De kern van ons lichaam is nog op temperatuur maar de buitenkant niet. In een warm bad dwing je die koude laag naar de kern te gaan. Dat kan funest zijn met de dood tot gevolg. Opwarmen moet vanuit de kern plaatsvinden. Dus warme soep of een warme maaltijd. Dan gaat de energiefabriek in ons lichaam weer aan de slag en liggend onder een deken word je vanzelf warm. Alcohol toedienen is eveneens dodelijk. Dat verdunt het bloed en verwijdert de bloedvaten, waardoor nog meer warmteverlies. Bij koude wordt ons bloed stroperig en vernauwen de bloedvaten om zo min mogelijk warmte te verliezen. Bij veel alcoholgebruik schakel je de interne thermostaat uit en voel je geen koude meer. Vandaar dat drankverslaafden in Oost-Europa tijdens strenge winters geen koude voelen wanneer ze buiten slapen. Ze vriezen dood zonder dat ze daar iets van voelen. Zij raken bij minder dan 30 graden lichaamstemperatuur in een bewusteloosheidstoestand en vallen dan definitief in een diep slaap waar ze nooit meer uitkomen.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook