Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk

[Update] Duwboot Fraternite in problemen op Westerschelde (+ video)

Terneuzen

De duwboot Fraternite met drie bemanningsleden en de tankbak zijn vrijdagavond in de problemen op de Westerschelde door herfststorm Odette. Nu met video.

1 / 1
Duwboot Fraternite in problemem op Westerschelde.

Duwboot Fraternite in problemem op Westerschelde.

De duwboot was onderweg naar Gent toen enkele koppeldraden braken door het erg slechte weer: windkracht 8 met uitschieters richting 10b ft, golven van meer dan 2,5 meter hoog.

Aanvankelijk was de melding dat de duwboot zinkende zou zijn en meerdere personen in het water zouden liggen. Daarop volgde een prioriteit 1 alarmering voor KNRM reddingstations Breskens en Hansweert alsmede de search-and-rescue helikopter van NHV. Ook bergingsbedrijf Multraship ging met meerdere schepen ter plaatse.

De reddingsboten Zeemanshoop uit Breskens en Jan van Engelenburg uit Hansweert waren snel ter plaatse.

De duwboot Fraternite was onderweg naar Gent toen enkele koppeldraden braken door de zware wind. (Foto Adrie van de Wege)
De duwboot Fraternite was onderweg naar Gent toen enkele koppeldraden braken door de zware wind. (Foto Adrie van de Wege)

Multratug 27 was als eerste sleepboot erbij en maakte direct vast, later ook de Multratug 9 ,22 en Multratug 3 en ook het communicatievaartuig Patrol.

Omdat de duwboot onbemand was, maar wel draaiende motoren had en deels nog vastzat aan de duwbak, is een KNRM opstapper samen met de schipper van de duwboot terug aan boord gegaan. Na een tijdje zijn zij beiden aan boord van de reddingboot genomen.

Omdat bergingsbedrijf Multraship de duwbak en duwboot gescheiden en onder controle op sleep had is de schipper aan boord van de duwbak gezet.
Multraship heeft de tankbak kunnen loskoppelen en later naar binnengebracht.

Twee keer per week verzendt onze redactie een gratis nieuwsbrief. Wilt u op de hoogte worden gehouden van alle actualiteiten uit de maritieme sector? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

(Adrie van de Wege)

Reacties (1)
 • Henri.Derksen

  Helaas vallen me 3 dingen uitermate op in dit verhaal en fimpje.
  1. Onder deze omstandigheden de overtocht maken lijkt op een inschattingsfout,
  of was er iets anders onverwachts aan de hand, mede vanwege berichten over zinkende?
  Wellicht is het tarief te laag om “even” verwaaid te blijven liggen wachten op gunstigere omstandigheden?
  2. Waarom is de bijboot niet stormvast gezet?
  Als de hijsdraad plotseling knapt is een gangboordloper z’n leven niet zeker.
  3. Waarom wordt de sleep niet recht in de wind getrokken?
  Ik ben heel benieuwd naar de evaluatie van dit pechgeval.
  Iedereen sterkte ermee.
  Met een vriendelijke nautische groet van Henri.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook