Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Kraakloze digitale marifonie bestaat, maar mag nog niet

ROTTERDAM

Marifoonverkeer is best gebrekkig te noemen in 2020. Terwijl de mobiele telefonie in een paar jaar van 3G naar 5G ging, werkt de schipper nog met kraak, ruis en wekelijks de vraag: ‘Kunt u dat nog even herhalen? U bent niet te verstaan.’ Technisch is marifonie al glashelder te maken, nu nog de afspraken. En dat gaat gebeuren in 2027.

1 / 1
Een eerste test met digitale marifonie in de winter van 2019 aan boord van de RPA-20 van Havendienst Rotterdam verliep volgens Dorsser zeer succesvol. (Foto SMASH!)

Een eerste test met digitale marifonie in de winter van 2019 aan boord van de RPA-20 van Havendienst Rotterdam verliep volgens Dorsser zeer succesvol. (Foto SMASH!)

Vanuit de International Telecomunication Union (ITU) wordt gewerkt aan efficiënter gebruik van de etherfrequenties en op termijn zal VHF-radio (marifonie) worden gedigitaliseerd. Het besluit daartoe staat gepland voor de World Radio Conference van 2027. Dit wordt gedaan door de Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCR), de International Maritime Organization (IMO), de International Telecomunication Union (ITU) en de International Association of Lighthouse Authorities (IALA).

Dit artikel is exclusief voor abonnees

(Maikel Apai)

Reacties (3)
 • Henri.Derksen

  Hier zie ik minstens 3 oorzaken:
  1. Beter handhaven op illegaal gebruik van 25 Watt Hoog Vermogen.
  Een jacht bij sluis Nijkerk op VHF 18 is ook hoorbaar bij sluis Tiel,
  en die laatste wordt met 1 Watt natuurlijk niet gehoord daar ver weg aan boord.
  Tiel moet dan Nijkerk bellen om het jacht tot de orde te roepen.
  Ik vind dat een grondige reden voor een bekeuring onjuist gebruik Hoog Vermogen.
  2. Zeer veel schippers laten hun VHF antennes langdurig scheef of zelfs bijna volledig horizontaal staan, terwijl de Regionale Marifoon Regeling verticale antennes voorschrijft.
  M.a.w. met moet na elke brugpassage de antenne weer rechtop zetten. Ook hier moet beter op gehandhaafd worden, en sluismeesters en brugwachter kunnen schippers er vriendelijk aan herrineren om na de brug hun antennes weer rechtop te zetten.
  3. En last but not least, er mankeert veel aan de gespreksdiscipline, dus langzaam en duidelijk spreken, en geen achtergrondgeluiden erbij zoals radio’s en tv’s e.d.
  Neem een marifoon met een hoorn die je aan je oor kunt houden, en/of monteer een extra luidpsreker. Op een stoombok was met een waterdichte luidspreker aan dek alles te verstaan, zelfs door een SLechtHorende.
  Zet de squelch niet te gevoelig, want alles verder dan 5 km is niet belangrijk.
  Succes ermee, nautische groet van Henri.

 • j.hagens

  Is het niet de bedoeling dat het bericht via de Marifoon over een korte afstand gaat
  Is dit te ver Bijv. meer als 500 mtr. dan wordt het een kakafonie aan geluiden, en voor wie is wat dan bestemd.
  Van de week was het mistig en hoorde ik in Amsterdam een sluis in Zeeland
  dit is hinderlijk, net als de Zeevaart die op hoog vermogen uitzendt en andere gebruikers er uit drukt.
  Niet alle vooruitgang is beter.

 • Jan Hzn Wams

  Efficiënt samenwerken is nog te moeilijk lijkt wel… Daar moet dus haastig iets aan gedaan worden Gaat onze Schuttevaer daarin het voortouw nemen?!

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook