Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk

[UPDATE] [VIDEO] Agressieve orka’s vallen kleine schepen aan

CORUNA

De maritieme autoriteiten maken zich zorgen om agressieve orka’s die kleine schepen aanvallen voor de Spaanse kust. Ze waarschuwen de pleziervaart uit de buurt te blijven van de dieren.

1 / 1
Beeld uit het filmpje van de aanval. (Beeld uit video)

Beeld uit het filmpje van de aanval. (Beeld uit video)

De zeezoogdieren proberen om onduidelijke reden schepen te rammen en veroorzaken daarbij schade. Afgelopen vrijdag was het raak bij het Noord-Spaanse kustplaatsje Coruna. Daar werd een 12 meter lang zeiljacht van Halcyon Yachts zeker 15 keer geramd door een orka. Het roer raakte daarbij beschadigd en het zeilschip moest naar een haven worden gesleept.

Begin september werd ook de Spaanse kustwacht aangevallen door twee orka’s. Door de harde klappen van de grote dieren werd ook bij deze aanval het roer beschadigd. Op een video is te zien dat een orka doelbewust het patrouilleschip aanvalt. Het dier zet de  achtervolging in en duikt constant onder de romp, om die daarna van de zijkant te rammen.

Er is geen verklaring voor het gedrag van de beesten. Volgens onderzoekers zou het kunnen liggen aan stress. Door de vele visnetten in het water en het grote aantal boten dat in het gebied vaart, hebben de dieren steeds minder leefgebied.

Word lid van onze gratis nieuwsbrief!

Het zeewater raakt ook steeds meer vervuild. Toch is het volgens wetenschappers ronduit bizar dat de orka’s aanvallen uitvoeren. Vooral kleine jachten en boten moeten daarom uit de buurt blijven. (Robin van den Bovenkamp)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook