Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Onderbemand met twee schippers en een deksman

DEN HAAG

Twee schippers en een deksman zijn niet voldoende als volgens de bemanningsvoorschriften een schipper, stuurman en lichtmatroos zijn vereist. Dat zegt de rechtbank in Den Haag in een hoger beroep van een schipper die werd beboet.

1 / 1
Het Paleis van Justitie in Den Haag. (Foto De Rechtspraak)

Het Paleis van Justitie in Den Haag. (Foto De Rechtspraak)

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (4)
 • PeterL

  Al is de onzin nog zo groot, de rechter zal alleen bij uitzondering niet naar de letter oordelen. Anders zou beter zijn, maar blijkbaar kun je alleen bij de letter nog oordelen volgens het principe gelijke monniken, gelijke kappen. In het beste geval verdwijnt onzin door aanvulling/ reparatie van de wet. En zo wordt uiteindelijk alles dichtgetimmerd en onwerkbaar, maar is dat wel een gevolg van onduiken en beroepen op een wet en regelgeving naar gelang het ons uitkomt.

 • Rienk Abrahamse

  Dit is toch wel een zaak die in een hoger beroep zal worden herzien. Of de rechter is niet op de hoogte van de functies, of het is een mierenneuker. Wat is immers het verschil tussen een deksman en een lichtmatroos? Enkel dat de lichtmatroos een papier kan overleggen, dat hij een beroepsopleiding volgt, of gaat volgen. De lichtmatroos mag zelfs een jaar jonger zijn , 15 jaar, dan een deksman. Zelfs in Duitsland doen ze daar niet moeilijk over.

 • R.A. Steenbergen

  Ik meen dat ik ooit bij mijn vader en moeder op de kempenaar voer, alle drie schipper. En nog een broer van 16 jaar. Volgens mij mochten we toen ook niet een ‘nachie door’. Maar ja, grenzen stellen is lastig, er zijn altijd situaties die erg vervelend zijn.

 • H.W. Storm

  Montesquieu, oordeel naar de geest van de wet en niet alleen naar de letter.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook