Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

[Update] Gronings schip rederij Seatrade aangevallen door piraten bij kust Nigeria, twee mensen ontvoerd

Groningen

Piraten hebben het vrachtschip Water Phoenix van rederij Seatrade aangevallen. Twee bemanningssleden zijn ontvoerd. Het schip ligt voor de kust voor Nigeria.

1 / 1
Piraten hebben het vrachtschip Water Phoenix van rederij Seatrade aangevallen. (Foto Maarcoo)

Piraten hebben het vrachtschip Water Phoenix van rederij Seatrade aangevallen. (Foto Maarcoo)

Dat meldt woordvoerder Cor Radings van de Groningse rederij Seatrade. De overige zestien opvarenden zitten nog op het schip en maken het goed.

Lagos

Een speciaal team van Seatrade probeert contact te leggen met de ontvoerde bemanningsleden om hun veilige terugkeer te bespoedigen. De rederij staat in nauw contact met de autoriteiten in Nigeria. De Water Phoenix is onder marine-escorte onderweg naar zijn ligplaats in de haven van Lagos.

Het bedrijf benadrukt verder geen informatie naar buiten te willen brengen om de veiligheid van de twee ontvoerden niet in gevaar te brengen. Op NPO Radio 1 sprak Radings van ‘een bijzonder zorgelijke situatie’. Volgens hem is het een gebied waar zich vaker piraterij-incidenten voordoen. Opvarenden worden soms gekidnapt om losgeld te krijgen.

Het Emergency Response team van het bedrijf werkt de klok rond en onderhoudt contacten met de lokale en internationale autoriteiten. Seatrade staat in nauw contact met de families van de zeevarenden om hen in deze moeilijke tijden te ondersteunen.

De Water Phoenix vaart onder Liberiaanse vlag. Het koelschip was onderweg van IJmuiden naar Lagos.

18 bemanningsleden

Rederij Seatrade heeft inmiddels de hulp van de Nigeriaanse autoriteiten ingeroepen. De aanval vond rond 9.30 Nederlandse tijd plaats. Aan boord zijn 18 bemanningsleden, geen van hen is Nederlander.

Seatrade uit Groningen is rederij gespecialiseerd in koel- en vriesvaart. Het gaat om schip dat zelf kan laden en kan lossen.

In 2012 werd er ook een schip van de Groningse rederij aangevallen. Acht piraten enterden toen de Breiz Klipper, een schip met gekoelde vis. Het vrachtschip voer toen ook voor de kust van Nigeria en zou net de haven van Port Harcourt binnenlopen.

Voor de kust van het Afrikaanse land zijn vaker piraten actief. (Rene Quist/ANP)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook