Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk
Schuttevaer Premium

Romeinen patrouilleerden met snelle schepen op de Rijn

MAINZ

Bouwvakkers stootten bijna 40 jaar geleden bij graafwerkzaamheden op de Rijnoever in Mainz op wrakhout van een schip. De graafmachines werden stilgelegd en er verschenen archeologen op de vindplaats. Zij ontdekten dat het een scheepsvlak betrof van een schip uit de vierde eeuw na Christus.

1 / 2
Aan de hand van archeologische vondsten en historische documenten werd een natuurgetrouwe replica van een Romeinse patrouillevaartuig gebouwd, dat door 30 roeiers werd voortbewogen en was uitgerust met een steunzeil. (Foto Justin Gleissner)

Aan de hand van archeologische vondsten en historische documenten werd een natuurgetrouwe replica van een Romeinse patrouillevaartuig gebouwd, dat door 30 roeiers werd voortbewogen en was uitgerust met een steunzeil. (Foto Justin Gleissner)

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (3)
 • J.Teunisse

  Op de ARD en ZDF mediathek zijn documantaiires te vinden over de geschiedenis rond en langs de Rijn . Over het ontstaan van Mannheim, de oude handels routen . Ook over het verdediging van de OberRhein door Romeins cohorten. Over Tolstations , over piraten die schepen van lading beroofden. Ook deze patrouille boten van het Romeinse Marine kwamen in ” beeld “

 • vanwijk.voyageshipmail.nl

  Inderdaad Azolla,
  Provianderen,
  Bemanningswissel, dus roerganger met misschien wel een ritmetrommelaar.
  Paard, op en afzetplaats (auto).
  Evt. ook bunkeren (haver).
  Zou inderdaad voor de toekomstige bewoners overlast kunnen opleveren.
  Dus de verre voorvaderen van Hilton, waren eigenlijk al visionairs met voortschreidend inzicht.
  Het rommelt dus al een tijdje Mainz !!!

 • H.W. Storm

  Waarschijnlijk waren dat romeinse schippers die toen door de toenmalige projectontwikkelaars tot zinken zijn gebracht omdat ze lastig waren.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook