Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Meer dan 13 schepen zeker twee weken vast bij sluis Hun

HUN

Dertien binnenvaartschepen liggen tot zeker 7 september gevangen achter de kapotgevaren Sluis 6 bij Hun op de Maas tussen Namen en Dinant. Voorzitter Pascal Roland van de schippersbond Ons Recht/Notre Droit is bezorgd over de afloop. ‘Het kan ook langer duren.’

1 / 1
De DC Mosa 1 met de sluisdeur op ‘het voordek’. (Foto Facebook)

De DC Mosa 1 met de sluisdeur op ‘het voordek’. (Foto Facebook)

Het droge-ladingschip DC Mosa 1 (73 x 8,20 meter, 1006 ton) uit Breskens heeft op 12 augustus de bovendeur van Sluis 6 uit zijn scharnieren getild. Het met 1000 ton zand geladen schip haakte tijdens het opschutten met de boeg onder de bovenbalk van de sluisdeur en trok die, toen het waterpeil in de sluis verder steeg, volledig uit zijn voegen. De trekstang schoot los en de ophanging werd uit het beton getrokken. ‘We zullen de deur helemaal moeten demonteren’, stelde François Franquinet van het Waalse SPW Mobilité et Infrastructures. Beschadigde onderdelen moeten worden vervangen, de wand waar de verankeringen uit zijn gerukt moet opnieuw worden gecementeerd en de deur zelf moet opnieuw in elkaar worden gezet.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

(Hans Heynen)

Reacties (1)
  • Barry Klatenbeek

    Onze zoon met geladen dortmunder met papier voor Givet lig daar ook te wachten maar volgens info kan het wel 14 gaan duren.

  • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

    Lees ook