Banken voor 200 miljoen schip in bij redding IHC

Bij de redding van scheepsbouwer IHC Merwede in april zijn banken voor ruim 200 miljoen euro het schip in gegaan. Dat meldt het FD op basis van een deze week gepubliceerde uitspraak van de handelsrechtbank Netherlands Commercial Court (NCC) en uit gesprekken met betrokkenen.

In het reddingsplan is vastgelegd dat het syndicaat van banken 195 miljoen euro aan leningen afschrijft.
In het reddingsplan is vastgelegd dat het syndicaat van banken 195 miljoen euro aan leningen afschrijft.

Vooral Rabobank heeft volgens de krant flink moeten afschrijven op leningen. De bank, die tevens mede-aandeelhouder is van IHC, krijgt bovendien niets voor zijn aandelen.

IHC werd eind vorige maand behoed voor faillissement door een gecoördineerde reddingsactie van zittende aandeelhouders, banken, een industrieconsortium en de rijksoverheid. Het was een zeldzame redding van een groot industrieel concern door de Staat.

195 miljoen

In het reddingsplan is vastgelegd dat het syndicaat van banken 195 miljoen euro aan leningen afschrijft. Het syndicaat bestaat naast de Nederlandse banken ING, ABN Amro, NIBC en Rabobank uit diverse internationale banken.

Daarnaast is een aandeelhouderslening van bijna 31 miljoen euro geheel afgeschreven. Het leeuwendeel daarvan komt van aandeelhouder Rabo Capital, dochter van Rabobank.