Coronacrisis liveblog

Op dit liveblog brengt de redactie van Schuttevaer het laatste nieuws over de Coronacrisis.

Grenscontroles binnen EU leiden tot monsterfiles

 • Grenscontroles binnen de Europese Unie in de strijd tegen het coronavirus hebben tot monsterfiles geleid. Er zijn meldingen dat truckers, maar ook families met kinderen 20 tot 30 uur moeten wachten, vooral aan de Duits-Poolse grens. Ook bij de Oostenrijks-Hongaarse grens staan lange rijen. Het Rode Kruis waarschuwt voor onmenselijke toestanden.
 • Soldaten zijn ingeschakeld om gedupeerden aan de grens met Polen eten, drank en dekens te geven. Om wat te doen aan de enorme file op de autosnelweg bij de grensplaats Görlitz, heeft de Poolse regering besloten vier andere grensovergangen te openen. Dat moet enige verlichting bieden. De rij in Görlitz, die 60 kilometer lang was, nam woensdagmidddag geleidelijk iets af. (16.51 uur)

Nederland gaat ongemerkt in lockdown

 • Het lijkt er steeds meer op dat ook het openbare leven in Nederland ‘vrijwillig’ zo goed als stilvalt, zoals onder meer in vele andere landen van hogerhand is bevolen.
 • De frequentie van het openbaar vervoer is verlaagd en steeds meer winkels en fabrieken sluiten hun deuren. Dat gebeurt deels om de veiligheid van werknemers te garanderen, maar ook door problemen in de leveringsketen waardoor onderdelen en materialen niet beschikbaar zijn.
 • Bekende ketens als IKEA en De Bijenkorf, maar ook telecombedrijven als KPN en T-Mobile behoorden tot de eerste bedrijven die op eigen houtje besloten om de winkels dicht te gooien. Vele bedrijven volgden dat voorbeeld of zetten het mes in de dienstverlening. Ook in de maakindustrie is de impact van het virus merkbaar. VDL NedCar kampt met een tekort aan onderdelen en stuurt duizenden werknemers tijdelijk naar huis. (15.33 uur)

Dinsdag 17 maart

Alle vakantiereizen tot 6 april afgeraden

 • Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt alle vakantiereizen naar het buitenland tot 6 april af. Alleen als het strikt noodzakelijk is, moeten Nederlanders volgens het nieuwe advies nog buiten de grenzen reizen.
 • Het reisadvies houdt in dat voor alle landen de komende periode code oranje van kracht is. Volgens een woordvoerster van het ministerie is nog nooit eerder een dergelijk reisadvies gegeven.
 • Het ministerie zoekt samen met de reisbranche naar mogelijkheden om Nederlandse reizigers in het buitenland terug te halen. (20.50 uur)

België vanaf woensdagmiddag in ‘lockdown’ om coronavirus

 • België zal vanaf woensdag tot en met 5 april een ‘lockdown’ instellen die de bewegingsvrijheid van mensen zal beperken om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, meldde de Belgische televisie RTBF.
 • Belgen mogen dan alleen supermarkten, apotheken en banken bezoeken of voor noodgevallen naar buiten.
 • Bijeenkomsten van mensen zijn verboden. Fysieke activiteiten buiten zijn wel toegestaan zoals wandelen, joggen of fietsen, mits een afstand van 1,5 meter met andere mensen in acht wordt genomen.
 • De politie zal er op toe zien dat de beperkingen worden gehandhaafd, aldus RTBF. (20.44 uur)

Schengenzone op slot voor niet EU-inwoners

 • Reizigers van buiten de EU worden tijdelijk niet meer in Nederland en de 25 andere landen in de Schengenzone toegelaten, tenzij hun trip essentieel is. Dat hebben de EU-leiders na een videoconferentie over de bestrijding van het coronavirus besloten.
 • Het inreisverbod geldt niet voor EU-burgers en hun familie, mensen met een verblijfsvergunning, medisch personeel, vrachtwagenchauffeurs, diplomaten, bepaalde onderzoekers en grenswerkers. (20.38 uur)

Het Rijk heeft hier alle maatregelen beschreven.

Versoepeling uitstel van betaling belasting en verlaging boetes

 • Getroffen ondernemers kunnen eenvoudiger uitstel van belasting aanvragen. De Belastingdienst stopt de invorderingen dan direct. Dit geldt voor de inkomsten-, vennootschaps-, loon- en omzetbelastingen (btw). Eventuele verzuimboetes voor het niet op tijd betalen, hoeven niet te worden betaald.
 • Het is bovendien niet nodig meteen bewijsmateriaal mee te sturen. Daar krijgt de ondernemer langer de tijd voor. De invorderingsrente die normaal gesproken ingaat na het verstrijken van de betalingstermijn wordt tijdelijk verlaagd van 4% naar bijna 0%.
 • Dit geldt voor alle belastingschulden. Ook het tarief van de belastingrente gaat tijdelijk naar bijna 0%. Deze verlaging zal gelden voor alle belastingen waarvoor belastingrente geldt. Het kabinet zal de belastingrente zo snel mogelijk aanpassen. (19.00 uur)

ZZP-ers kunnen ‘coronauitkering’ aanvragen

 • Het kabinet stelt een tijdelijke, versoepelde regeling in om zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers, te ondersteunen zodat zij hun bedrijf kunnen voortzetten.
 • De regeling wordt uitgevoerd door gemeenten. Zelfstandigen kunnen voor een periode van drie maanden, via een versnelde procedure, aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor levensonderhoud. Deze vult het inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft niet worden terugbetaald.
 • Er is in deze tijdelijke bijstandsregeling voor zelfstandig ondernemers geen sprake van een vermogens- of partnertoets. Ondersteuning volgens deze tijdelijke regeling is ook mogelijk in de vorm van een lening voor bedrijfskapitaal, tegen een verlaagd rentepercentage. (19.00 uur)

Tot 90% van loonkosten voor thuiszittende werknemer vergoed

 • Bedrijven die in de problemen komen door het coronavirus kunnen 90 procent van de loonkosten voor hun werknemers vergoed krijgen. Er komt hiervoor een speciaal noodfonds. Per 1 maart. Geen ontslagen zijn dan toegestaan.
 • Het kabinet presenteert dinsdagavond een steunpakket voor ondernemers die in zwaar weer komen door de pandemie. Verwacht wordt dat het kabinet flink investeert om bedrijven te helpen. (19.00 uur)

Veerdiensten op Engeland blijven varen

 • De veerdiensten tussen Nederland en Engeland blijven vooralsnog varen. Dat bevestigen de drie rederijen die de veerdiensten onderhouden. De Zweedse maatschappij Stena Line, die vanuit Hoek van Holland naar Harwich vaart, zegt vooralsnog volgens schema te blijven varen. Hetzelfde geldt voor de vrachtvaarten van Stena Line tussen Rotterdam en Killingholme.
 • Ook de Deense maatschappij DFDS, die de veerverbinding tussen IJmuiden en Newcastle met twee schepen uitbaat, vaart voorlopig nog volgens schema. DFDS handhaaft de dagelijkse afvaarten uit beide havens.
 • P&O Ferries, die tussen Rotterdam en Hull vaart, zegt ook nog volgens schema te blijven varen. Mensen kunnen op het Twitteraccount van P&O zien of vaarten doorgaan en op tijd zijn, laat een woordvoerder weten.
 • De drie rederijen zeggen dat zij voorzorgsmaatregelen hebben getroffen. Zo maken ze vaker schoon en verstrekken ze extra informatie aan passagiers.(16.13 uur)

‘Hamsterdrukte houdt aan, vrachtwagens rijden twee keer zo veel’

 • Consumenten blijven met de coronacrisis massaal hamsteren in de supermarkten, laat het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) weten. Volgens een woordvoerder worden gemiddelde supermarkten zeker twee keer zo vaak bevoorraad als normaal.
 • De grootste uitdaging voor supermarkten blijft volgens het CBL om de geëxplodeerde verkoop bij te benen qua logistiek. ‘In een normale situatie wordt een gemiddelde supermarkt één à twee keer per dag bevoorraad. Nu is dat vier à vijf keer per dag.’ Volgens de woordvoerder is er sprake van een verdubbeling van het aantal ritten van de bevoorradingsvrachtwagens.
 • De voorraden in distributiecentra blijven volgens het CBL toereikend. “Er blijft sprake van een grote run op houdbare producten, zeep, schoonmaakmiddel en paracetamol. Met verse producten moeten mensen ook vaker andere keuzes maken in de supermarkt”, aldus de woordvoerder. (14.08 uur)

Veerdiensten beperken aantal passagiers naar Waddeneilanden

 • De veerdiensten naar de Waddeneilanden hebben allemaal maatregelen genomen om een besmetting met het coronavirus aan boord van de schepen zoveel mogelijk te voorkomen.
 • Automobilisten moeten aan boord van de veren naar Texel verplicht in hun auto blijven zitten. Rederijen Doeksen en Wagenborg, die het vervoer naar de andere Waddeneilanden verzorgen, nemen per overtocht maar een derde van het normale aantal passagiers mee, zodat er aan boord meer ruimte is om op afstand van elkaar te blijven.
 • Alle rederijen nemen geen contant geld meer aan. Buffetten aan boord zijn gesloten. Veerdienst Teso naar Texel vraagt voetgangers en fietsers om zich aan boord zoveel mogelijk te verspreiden en liefst buiten te gaan zitten. Volgens rederij Doeksen, die op Terschelling en Vlieland vaart, zijn er sinds maandag merkbaar minder reizigers aan boord. (13.00 uur)

Dinsdag 16 maart

Haven Bazel schroeft de dienstverlening terug

 • De Port of Switzerland heeft maandag met onmiddellijke ingang de dienstverlening drastisch teruggeschroefd. Het gaat om de loodsdienst, de bilgeboot, diensten van de sleep- en duwboot SSB WILD MAA en de afdeling die ijkingen verzorgt. De Port of Switzerland zegt dat in verband met de uitbraak van het Corona/COVID-19 virus als preventieve maatregel het personeel in twee diensten gaat werken en dat daardoor vertragingen kunnen ontstaan.
 • Ook de loketten zijn gesloten. Voor administratieve zaken blijft de Port of Switzerland via de e-mail en de post bereikbaar. (BOO) (23.00 uur)

Kabinet, bonden en bedrijven eens over contouren steunpakket

 • Kabinet, werkgevers en vakbonden zijn het “in grote lijnen” eens over een groot steunpakket voor bedrijven en zelfstandigen die hard worden geraakt door de coronacrisis.
 • Hoe het pakket er precies uit komt te zien, is nog niet duidelijk. Te denken valt aan liquiditeitssteun voor bedrijven en inkomensondersteuning voor zzp’ers.
 • Het belangrijkste is dat mensen hun baan en inkomen behouden, en dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt voor ondernemers en zzp’ers’ , zegt minister Koolmees. Misschien komt er een coronafonds. (21.24 uur)

Brussel: EU moet buitengrenzen sluiten om coronavirus in te dammen

 • De EU moet haar grenzen sluiten voor alle reizigers van buiten de Europese Unie. Deze drastische maatregel moet de verspreiding van het coronavirus indammen.
 • De Europese Commissie stelt dat voor in de strijd tegen het coronavirus, meldt voorzitter Ursula von der Leyen op Twitter. Medisch personeel en mensen met een verblijfsvergunning worden mogelijk uitgezonderd van de maatregel. (16.48 uur)

Vaarverbod voor cruiseschepen in Oostenrijk

 • Het Oostenrijkse ministerie voor transport heeft in verband met de coronacrisis een vaarverbod uitgevaardigd voor alle cruiseschepen op de Donau. Het verbod geldt voor het hele gedeelte van de Donau in Oostenrijk (Stromkm 2223,1 tot 1872,7) en gaat vandaag, 16 maart, om middernacht in.
 • Voor alle schippers en hun personeel is het verder goed te weten dat in Oostenrijk met ingang maandag 16 maart uiterst strenge maatregelen gelden om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het is verboden om zich in de openbare ruimte te begeven (naar buiten te gaan), behalve in een aantal uitzonderingsgevallen. (15.00 uur)

‘Groot steunpakket voor ondernemers en zelfstandigen’

 • Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt aan een groot steunpakket voor ondernemers en zelfstandigen die zijn getroffen door de gevolgen van het coronavirus. Dat bevestigen Haagse bronnen aan de NOS.  De verwachting is dat de maatregelen nog worden gepresenteerd voor het Kamerdebat over corona, woensdag. (14.45 uur)

North Sea Port neemt aanvullende maatregelen tegen coronavirus

 • North Sea Port neemt tot minstens 4 april extra voorzorgen tegen de verspreiding van het coronavirus. De operationele scheepvaart wordt gegarandeerd met een maximale controle op gezondheid en het personeel werkt voornamelijk thuis.
 • De gebruikelijke Maritime Declaration of Health moet 24 uur voor het binnenlopen van de haven ingevuld zijn. Van zodra op dit formulier één vraag met ‘ja’ wordt beantwoord, wordt de gezondheidsdienst direct betrokken.
 • Voor de (openbare) gebouwen en locaties zijn tot en met 4 april aanvullende maatregelen genomen. In de kantoren van North Sea Port worden alleen ‘noodzakelijke’ bezoekers toegelaten. Het Havenhuis op de Graslei in Gent en de Zeemanshuizen in heel North Sea Port zijn tot nader bericht gesloten. (13.45 uur)