Kerstbrood per reddingboot

De vrijwillige bootbemanningen van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) combineerden hun laatste oefening van het jaar met het uitdelen van kerstbroden bij schepen in de ankergebieden voor de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust.

Kerstbrood per reddingboot

De zeelui die aan boord van ankerliggers verblijven is het niet gegeven om Kerst in familiekring te vieren. Ze liggen soms weken te wachten op lading voor de Nederlandse kust en dat betekent dat ze tijdens Kerst ver van huis zijn, zonder hun dierbaren. ‘En geloof me dat dat ook voor ogenschijnlijk stoere zeelui een hard gelag is’, stelt Edward Zwitser, namens de KNRM initiator van de actie. Zwitser is in het dagelijks leven contactpersoon voor het zakelijke netwerk van de KNRM. En dus ook voor de rederijen. ‘Om hún mensen gaat het!’


Broden en wenskaarten

Om wat afleiding te organiseren combineerden de vrijwilligers van de KNRM uit Westkapelle, Neeltje Jans, Hoek van Holland, Scheveningen, Katwijk en IJmuiden hun wekelijkse oefentocht met het bezorgen van kerstbroden en de daarbij behorende wenskaarten, gemaakt door kinderen van lokale basisscholen.

Uit voorgaande jaren wisten de vrijwilligers dat de kerstbroden, beschikbaar gesteld door lokale bakkers, enthousiast worden ontvangen door de bemanningsleden van de voor anker liggende schepen. En dat betekent voor beide partijen een goed begin van kerstdagen. Zwitser: ‘Voor onze mensen is het langszij gaan bij en het overspringen op zeeschepen een goede oefening en voor de zeelui betekent de persoonlijke aandacht wat broodnodige warmte in voor hen verder stille feestdagen.’