Droogte: Tiel-stremming ongedaan gemaakt

De Prins Bernhardsluizen bij Tiel zijn, na een dag stremming en overleg op hoog niveau, maandagavond 6 augustus weer opengesteld voor de scheepvaart. Koninklijke BLN-Schuttevaer voerde de hele dag intensief overleg met Rijkswaterstaat over de ontstane situatie en de gevolgen voor de scheepvaart, met name op Amsterdam. Uiteindelijk bleken verwachte problemen met stroming mee te vallen.

Droogte: Tiel-stremming ongedaan gemaakt

De lage waterstanden bezorgden de scheepvaart op de corridor Amsterdam-Duitsland zondag vanaf middernacht voor het eerst ernstige overlast. Rijkswaterstaat besloot tot een stremming om zoet water van de Waal via het Betuwepand richting de Lek te sturen en zo verzilting tegen te gaan. De vaarwegbeheerder verwachtte dat de stroming in sluis Tiel te hoog zou worden om veilig de sluizen te kunnen passeren. Deze hoge stroming bleef echter uit en daarom is er geen reden de sluis nog langer te stremmen, meldt Koninklijke BLN-Schuttevaer.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer