Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Overloper: vijf kuub gasolie in de Rijn

MANNHEIM

Door een fout van een stuurman op een Nederlands tankkoppelverband is zondagmorgen ongeveer 5000 liter gasolie in de Rijn terechtgekomen. Het schip was in de opvaart tussen Mannheim en Karlsruhe.

Het 22-jarige bemanningslid van het koppelverband was op de vroege zondagmorgen bezig geweest met het overpompen van brandstof uit een van de tanks naar een andere. Na het pompen ging hij slapen, maar vergat de juiste kranen dicht te zetten. Na enige tijd begon de pomp weer automatisch te lopen, wat leidde tot een overloper. Dat gebeurde ter hoogte van Eggenstein-Leopoldshafen waar het schip op dat moment ten anker was gegaan. De gasolie liep over het dek en vervolgens de Rijn in. Dat zorgde voor een oliespoor van ongeveer 30 kilometer tussen Karlsruhe en Mannheim-Ludwigshafen (Rijnkilometer 373 tot 403).
Na de overloper heeft de stad Mannheim zondag een zwemverbod voor de Rijn ingesteld. De autoriteiten hebben energiecentrales en andere bedrijven die van het Rijnwater afhankelijk zijn in kennis gesteld van de vervuiling. Tot nu toe is nog geen sprake van een acuut gevaar voor het milieu, zegt de politie. De gevolgen voor de schipper en de stuurman zijn nog onduidelijk. De Wasserschutzpolizei in Karlsruhe doet onderzoek naar de kwestie. (BO)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook