Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Koppelverband valt dwars voor Nijmegen (video)

NIJMEGEN

Het 160 meter lange afvarige koppelverband Trias-Obelix is woensdagavond 18 juli dwarsgevallen op de Waal pal voor de stad Nijmegen. Dat gebeurde waarschijnlijk nadat het schip door het lage water aan de grond was gelopen en de schipper probeerde los te komen.

1 / 1
BOO Dwars in Waal

BOO Dwars in Waal

Toen dat eenmaal lukte werd het achterschip door de stroming gegrepen en viel het schip dwars in de rivier. Het incident gebeurde tegen acht uur ‘s avonds vlak voor de spoorbrug in Nijmegen. Er waren dan ook veel mensen die de manoeuvre zagen en er foto’s van maakten. Op een video die vanaf de kant van Lent is gemaakt is te zien dat het koppelverband tijdens de draai een rode ton tussen de bruggen meeneemt. Het schip komt uit eindelijk met de kop in de stroom in de rivier te liggen.
Een schipper die vlak voor de spoorbrug in de opvaart was toen het incident gebeurde kon het koppelverband nog net ontwijken. Hij zegt dat zowel hijzelf als verkeerspost Nijmegen eerst in de veronderstelling waren dat het schip kop voor bij de stadskade wilde vastmaken om een auto af te zetten. De bemanning van het koppelverband zou ook nog hebben geprobeerd een anker te laten vallen. Een opvarig hotelschip beneden de brug moest afstoppen om het draaiende gevaarte te ontwijken.
Nadat het schip eenmaal met de kop in de stroom onder de spoorbrug lag, heeft Rijkswaterstaat tijdelijk eenrichtingverkeer ingesteld. De rode ton die werd meegenomen is provisorisch teruggeplaatst, maar ligt waarschijnlijk nog niet helemaal goed. In commentaren op Facebook wordt van de Nederlandse schipper gezegd dat hij gezien de omstandigheden en de scheepvaart in de buurt uitstekend heeft gehandeld door alle gevaren te ontwijken. (BO)

<iframe width="590" height="332" src="https://www.youtube.com/embed/asb4Yf_0V4w" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe> 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook