Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Val van Rijnkade Mannheim kost 17-jarige leerling-schipper het leven

MANNHEIM [update]

De 17-jarige Nederlandse leerling-schipper Tom de Bree uit Vlissingen is dinsdagavond 13 maart de Rijn bij Mannheim in gefietst en overleden. Dat heeft de politie van Mannheim woensdag bekendgemaakt. Hij viel van de kademuur ongeveer vijf meter omlaag in de Rijn en kwam terecht op de bolder van een afgemeerd Nederlands schip.

De Bree volgde de opleiding Schipper Binnenvaart aan het Maritiem en Logistiek College De Ruyter in Vlissingen en werkte op het ms Menranda dat in de Handelshafen lag. Hij ging op de fiets een zak chips halen. Tegen 18:45 uur reed hij op een verbindingsweg die parallel aan de Rheinkaistrasse loopt. Volgens de politie is zijn wiel toen vermoedelijk in de spoorrails van een havenkraan blijven haken, waardoor hij de controle over zijn fiets verloor.

‘We hoorden een knal’, zegt een 27-jarig bemanningslid van het schip waarop de matroos terechtkwam daags na het ongeval. Hij wil niet met zijn naam in de krant. ‘We waren net klaar met eten en waren aan het afruimen. We zijn naar buiten gegaan en zagen een spatbord van een fiets in het gangboord liggen. We kwamen er vrij snel achter dat er iemand in het water lag en zijn er naartoe gerend. Een jonge knul, niet aanspreekbaar.
‘We hebben geprobeerd om hem uit het water te halen, maar dat lukte niet. Wij denken dat hij bij de val zijn nek heeft gebroken, bewusteloos is geraakt en al vrij snel na de val is overleden. We hebben meteen de reddingsdiensten gealarmeerd en vervolgens hebben we hem om beurten nog wel een half uur aan zijn jas vastgehouden, maar we hielden hem echt niet meer. De reddingsdiensten vonden hem uiteindelijk vlakbij zijn mountainbike in het water, hij was gelukkig niet door de stroming meegepakt. Daar waren we heel bang voor. Wij zijn er aan boord nog steeds allemaal kapot van.’

De matroos is een dag na het ongeluk in het telefooncontact met de Schuttevaer-redactie nog steeds ontdaan en verdrietig. ‘Ze hebben ons slachtofferhulp aangeboden, maar we varen nu weer. Ik ga daar in Nederland wel naar toe.’

De brandweer heeft het lichaam geborgen. De politie noemt het een tragisch ongeluk en heeft de zaak nog in onderzoek. Er zijn geen aanwijzingen dat hij alcohol had gedronken. (MdV)

Reacties (4)
 • A. van Tongerlo

  Reactie op bericht Mieke Kuipers: Wat is dat voor walgelijke opmerking dat een zwemvest ook al niet geholpen heeft. Heeft u het bericht wel goed gelezen?

 • J. a

  Veel sterkte deze komende tijd voor nabestaanden.

 • C. Heijns

  Heel veel sterkte en kracht toegewenst voor de nabestaanden en de schipper waar hij aan boord was

 • mieke Kuipers

  Dit is echt triest , zo jong..En zwemvest hielp ook al niet.!!

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook