Tanker bij Bath met vijf slepers weer vlot

Vijf slepers van Multraship en Kotug Smit Towage zijn er woensdagmiddag 20 september om 15:46 uur bij hoog water met weinig vermogen in geslaagd de lege olietanker Seatrout vlot te trekken in het Nauw van Bath. De tanker was daar ’s morgens vroeg omhoog gelopen na een aanvaring met de bulkcarrier Usolie.

Tanker bij Bath met vijf slepers weer vlot

De aanvaring tussen de twee afvarende schepen deed zich rond kwart voor 6 voor, toen ze moesten uitwijken voor een onbekend opvarend schip. De twee schepen raakten elkaar licht door de zuiging, zonder veel schade; de Seatrout liep omhoog en zat een groot deel van de dag vast in het slik. Hoe het kon dat beide schepen elkaar in de nauwe doorgang vanaf de Antwerpse Berendrechtsluis opliepen met een tegenligger in zicht is nog onduidelijk. Op de sneller varende Seatrout zat een Nederlandse loods tijdens de aanvaring, op de Usolie een Vlaamse loods.
De Liberiaanse bulkcarrier Usolie (225 m) is doorgevaren naar Antwerpen. De tanker Seatrout (188,18 m) vaart onder Duitse vlag. Het schip lag buiten de vaargeul en volgens de Veiligheidsregio Zeeland leverde ze geen gevaar op voor de overige vaart of de omgeving. Toen de tanker ’s middags iets scheefviel is voor de overige vaart een vaarverbod ingesteld om golfslag te voorkomen. Na de berging is de Seatrout ter inspectie naar Vlissingen gesleept.
Op dezelfde strandingsplek liep 14 augustus het containerschip CSCL Jupiter uit de bocht. (DvdM)
[<a href="//storify.com/PZC/schip-vastgelopen" target="_blank">Bekijk de story: "Opnieuw schip vastgelopen bij Bath" op Storify – met dank aan PZC</a>]