Hasselt vol van Hassailt

‘Hassailt’ heeft van 28 tot en met 30 juli dagelijks tienduizenden bezoekers naar de Hanzestad Hasselt in Overijssel getrokken.

Hasselt vol van Hassailt

Tekst en foto’s Sander Wels
‘De grootste collectie Varend Erfgoed ter wereld’ was te zien in Hasselt. Het evenement wordt iedere vijf jaar georganiseerd in samenwerking met de vereniging het historisch bedrijfsvaartuig (LVBHB). Ruim 200 historische schepen lagen afgemeerd in de stadsgracht en aan de kade aan het Zwartewater. Op veel schepen kon men een kijkje aan boord nemen.

Schelpen lossen

Zaterdag was te zien hoe de schepen vroeger werden geladen en gelost. De tjalk Bruinvisch (1902) had in Harlingen 60 ton schelpen geladen uit de Waddenzee voor Hasselt. De zelflosser IJsselaak ‘Door Gunst Verkregen’ loste de Bruinvisch: 30 ton schelpen voor Natuurmonumenten, een deel ging naar de Kalkoven en de rest wordt gebruikt als versteviging voor paden bij boerderijen. Bezoekers zagen dat het vroeger hard werken was. Niet alleen de bak begeleiden bij het volmaken, maar ook het bijscheppen kostte veel energie.

Toekomst

Tijdens het evenement klonken ook zorgen door over de toekomst van het varend erfgoed. Van de vaartuigen die te koop zijn is het vaak onduidelijk met welke bedoelingen zo’n vaartuig gekocht wordt. De kosten om het in stand te houden zijn fors. Eigenaren van een rijksmonument op de wal kunnen een deel van de restauratie- en onderhoudskosten als aftrekpost opvoeren bij de belastingaangifte. Zo’n regeling zou ook voor het behoud van historische vaartuigen een impuls kunnen zijn. Van belang voor de tienduizenden bezoekers in Hasselt, maar nog meer voor de toekomstige generaties.

YouTube video Zwartewaterkrant

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/Gu6WhClm5k8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 

Hasselt vol van Hassailt | Schuttevaer.nl

Hasselt vol van Hassailt

‘Hassailt’ heeft van 28 tot en met 30 juli dagelijks tienduizenden bezoekers naar de Hanzestad Hasselt in Overijssel getrokken.

Hasselt vol van Hassailt

Tekst en foto’s Sander Wels
‘De grootste collectie Varend Erfgoed ter wereld’ was te zien in Hasselt. Het evenement wordt iedere vijf jaar georganiseerd in samenwerking met de vereniging het historisch bedrijfsvaartuig (LVBHB). Ruim 200 historische schepen lagen afgemeerd in de stadsgracht en aan de kade aan het Zwartewater. Op veel schepen kon men een kijkje aan boord nemen.

Schelpen lossen

Zaterdag was te zien hoe de schepen vroeger werden geladen en gelost. De tjalk Bruinvisch (1902) had in Harlingen 60 ton schelpen geladen uit de Waddenzee voor Hasselt. De zelflosser IJsselaak ‘Door Gunst Verkregen’ loste de Bruinvisch: 30 ton schelpen voor Natuurmonumenten, een deel ging naar de Kalkoven en de rest wordt gebruikt als versteviging voor paden bij boerderijen. Bezoekers zagen dat het vroeger hard werken was. Niet alleen de bak begeleiden bij het volmaken, maar ook het bijscheppen kostte veel energie.

Toekomst

Tijdens het evenement klonken ook zorgen door over de toekomst van het varend erfgoed. Van de vaartuigen die te koop zijn is het vaak onduidelijk met welke bedoelingen zo’n vaartuig gekocht wordt. De kosten om het in stand te houden zijn fors. Eigenaren van een rijksmonument op de wal kunnen een deel van de restauratie- en onderhoudskosten als aftrekpost opvoeren bij de belastingaangifte. Zo’n regeling zou ook voor het behoud van historische vaartuigen een impuls kunnen zijn. Van belang voor de tienduizenden bezoekers in Hasselt, maar nog meer voor de toekomstige generaties.

YouTube video Zwartewaterkrant

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/Gu6WhClm5k8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>