Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Grave: Tanker door stuw, Maas loopt leeg, schipper aangehouden (video)

GRAVE [update]

De met 2000 ton benzeen geladen Duitse binnenvaarttanker Maria Valentine is donderdag 29 december aan het begin van de avond bij dichte mist tegen een pijler van de Thompsonbrug tussen Grave en Nederasselt gevaren en door de stuw Grave. De scheepvaart tussen Grave en Sambeek en op het Maas-Waalkanaal is voor onbekende tijd gestremd. De schipper is aangehouden.

1 / 3
Schip met benzeen tegen stuw Grave, Maas loopt leeg

Schip met benzeen tegen stuw Grave, Maas loopt leeg

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (12)
 • w schokker

  Wat ik niet snap , we praten over nacht en dichte mist !
  dus slecht zicht in mijn beleving , dan zie je de borden aan de wal niet , en waar was de afbakening die normalerwijze voor stuwen licht ? zoals drijvers en alarmering naar het dichtstbijzijnde observatiepunt .
  we wijzen allemaal naar de bemanning , maar ik geloof dat er elders ook veel fouten zijn gemaakt . zo onder andere Heumen , had gesloten kunnen worden .En maar roepen dat RWS ook veel kosten heeft . Die zijn materiaal is het, en de overige schippers hebben het na kijken !Want voor die ook maar een schade vergoeding zien is de stuw al weer verleden tijd .Wens de schipper en woonarkbewoners veen succes !

 • Egbert Map

  Er wordt gezegd dat de stuurman de alle indicaties voor de stuw en de sluis niet heeft opgemerkt, maar wat nu als de stuurman daar helemaal niet naar heeft zitten zoeken? Ik meen dat de bestemming van het schip Duitsland was. Wat nu als hij het Maas-Waalkanaal in wilde en die invaart heeft gemist en nog aan het zoeken was naar die invaart?

 • M Smitsman

  Ik vind dat de heer Derksen absoluut een punt heeft voor wat betreft het sluiten van de keerschuif en de sluis bij Heumen. Dat had toch wel eerder gekund. Had i.i.g. een hoop getob met pompen voorkomen.

 • Henri Derksen

  De clou is natuurlijk dat de stuurman door de mist niet heeft gezien dat de pijl naar de sluis stond gericht, het VHF marifoon bord niet zag en ook de dubbele lichten op de stuw niet heeft waargenomen. Hij voer wel midden door de brugopening en dus NIET tegen de peiler. Dat er slechts 5 jukken in het midden zijn losgevaren bewijst dat. Dus waarschijnlijk wel de radar aan gehad.
  Je mag toch aannemen dat men de waterstanden vooraf controleert of de stuw al dan niet geopend is j/n?
  Ik pleit er daarom voor dat van elke stuw altijd zowel de waterstand boven als beneden moet worden vermeld, dan kun je ook daaruit afleiden dat de stuw gesloten is en de sluis moet worden gebruikt.
  Hier is een ATN (Aids To Navigation) d.w.z. virtuele AIS boeien op de ECDIS een hulpmiddel.
  Kennelijk is er na de doorvaart wel VHF marifooncontact met de sluis geweest (geen gewonden).
  De sluismeester in Grave zal het aanvaringslawaai toch wel gehoord hebben?
  Een ander punt vind ik dat men niet direct na het ongeval schutsluis en keersluis Heumen (en in die volgorde) heeft gesloten, want dan had pompen naar het M-W-Kanaal nu niet nodig en veel schade voorkomen geweest. Maar ja als hadden komt, is hebben te laat ;-(.
  Als noodoplossibng zou men kunnen overwegen om een standaard duwbak van 76 meter vlak voor de stuw tijdelijk af te zinken met hulp van de reeds aanwezig bok. Met diens ankerdraden is die dan prima te positioneren om het gat zo goed mogelijk af te sluiten. Met de andere stuw kan dan het peil geregeld worden tot de herstelwerkzaamheden klaar zijn.
  Ik hoop dat hier weer veel van geleerd gaat worden. Wel triest voor de vele schadelijders, alle ellende en vooral procedures en gevechten daar weer van.
  Iedereen die het aangaat, sterkte ermee.

 • G.N. de Gier

  Hoe stom kun je zijn, de stuw ligt er al jaren en staat ook duidelijk op alle kaarten, ook op de elektronische kaarten, deze kapitein moet nooit meer varen

 • j Teunisse

  Ik verduidelijk; op de tanker was een ecdis aan wezig, de navigatie kaart geeft weer dat er een sluis met stuw ligt. Bij mij wel ten minste wel.
  Daarom mijn opmerking welke smoes. Aanhouden van de politie betekend beschikbaar zijn voor verhoor. Niet verwarren met arrestatie. dat volgt na overleg met rechter commissaris , bijv bij vlucht gevaar ( zich willen onttrekken aan
  beschikbaar houden van justitie)
  Marine traffic is een hobby product van een groep zeevaart scholen ( lees het tabblad “about us “op de home page) Garantie word niet gegeven, zelfs niet tot de voordeur.

 • G. Bedet

  Dat verhaal van die mijnheer op de video is pure sensatie.
  Waar komt het nu vandaan dat de schipper is aangehouden?? Dat is NIET waar.
  Waar komt het vandaan dat er een licht gewonde was? Dat is NIET waar.
  De roerganger heeft geen smoes!

 • G. Verm.

  Ter info voor alle beste stuurlui (al dan niet aan de wal gevestigd):

  Dat de politie iemand aanhoudt, hoeft in dergelijke gevallen: nog niets te betekenen. Een verdachte heeft namelijk meer rechten, dan bijvoorbeeld een gewone getuige. Denk aan het zwijgrecht, dat een verdachte wel heeft. Een getuige heeft namelijk geen zwijg- en/of verschoningsrecht.

  Zo maar iets om te overwegen, voordat ook deze schipper al weer veroordeeld is door de VoxPopily, voordat hij(zij) zich heeft kunnen verdedigen. De scheepvaart is hierin zeker niet heiliger dan de Paus uit Rome, dan menig Stadse burger.

 • K E

  Na de stuw was er geen stuurhut meer, en dus ook geen AIS. Dan tast zelfs MarineTraffic in het duister over de juiste positie, vandaar dat de laatst bekende positie boven de stuw wordt weergegeven op MT.

 • D. van der Meulen

  @ J. v.d. Hart, u hebt gelijk. Het schip voer afvarig door de stuw. Vannacht, in de eerste versie van het bericht, was het ons nog niet duidelijk dat de tanker dóór de stuw was gevaren. Wie heeft ooit eerder zo’n onvoorstelbare situatie meegemaakt?! Het bericht is intussen gecorrigeerd en aangevuld.
  Redactie Schuttevaer

 • J. v.d. Hart

  In het bericht staat: “De Maria Valentine ging … voor anker op zo’n 500 meter boven de stuw …”
  Op de kaart op Marine Traffic (MT)is dat ook de huidige locatie. Volgens de specificaties van de MV op MT is de bestemming Dusseldorf, maar volgens traffic options van MT kwam de MV van Dusseldorf, dus stroomafwaarts. Na de aanvaring moet de MV dus beneden de stuw liggen. Een filmpje op NOS.nl geeft dat ook aan.
  Overigens: Zo’n schip heeft toch radar?

 • j Teunisse

  Ik ben benieuwd welke smoes de roerganger heeft.
  Oh Tsjechische hoor ik van de radionieuws.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook