Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Matroos overboord in Waal bij Neerijnen

NEERIJNEN

Een matroos van het droge-ladingschip Impuls is donderdagmorgen 18 februari op de Waal bij Neerijen overboord gevallen. Hij kon ternauwernood worden gered.

1 / 1
PNA Matroos Impuls overboord

PNA Matroos Impuls overboord

Het ongeluk gebeurde bij kmr 931, waar Douwe van der Werf aan het water woont. Hij werd op de drenkeling gewezen door een buurman en heeft direct het alarmnummer 112 gebeld. Maar verder konden de mannen niets uitrichten. De drenkeling droeg een reddingsvest, maar slaagde er in het snelstromende water niet in de oever te bereiken.

In het stuurhuis van de geladen afvarige Impuls werd de val niet meteen opgemerkt, maar  overige vaart alarmeerde de bemanning vrijwel direct via de marifoon. Zo snel als mogelijk was werd afgestopt en achteruit gevaren om de drenkeling te redden.
Ondertussen had de matroos kans gezien zich bij de rechteroever aan een kribbaken vast te klampen. Naar schatting stond er meer dan een meter water op de kribben, zodat het in het snelstromende water onmogelijk was over de krib de wal te bereiken.

Van der Werf was donderdagmiddag nog hevig geëmotioneerd over het schouwspel en de machteloosheid die zich van hem meester maakte. ‘Ik ben met vuilniszakken naar de schippers gaan zwaaien om ze te waarschuwen. Ik weet niet of dat hielp. Maar toen zagen we het schip terugkeren. Ze probeerden vanuit het gangboord een reddingsboei met een touw naar hem toe te werpen. Dat lukte eerst niet. Later kreeg hij de boei toch te pakken, maar moest toen nog aan boord zien te komen. Er stond één man in het gangboord en die kreeg het niet voor elkaar. Uiteindelijk is het ze met z’n tweeën gelukt. Ze brachten hem naar de stuurhut. Ik geloof dat ik hem zelf zag lopen, maar dat weet ik door alle hectiek niet meer zeker. Hij heeft lang in het water gelegen hoor. Zeker wel 15 minuten.’

Andere bronnen melden dat de reddingsoperatie niet meer dan 10 minuten heeft geduurd, de matroos goed aanspreekbaar was en zelf naar binnen is gelopen. Waar hij volgens de BHV-regels is ingepakt met folie.
De Impuls voer met spoed door naar het bunkerstation van Slurink in Zaltbommel. Daar stond intussen een ambulance gereed. De matroos was enigszins onderkoeld en werd voor alle zekerheid naar het ziekenhuis gebracht, waar hij naar verluidt een uur later alweer buiten stond. (PN)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook