Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Voorwaarts Voorwaarts mastloos naar Havendagen Delfzijl

LEEUWARDEN [update]

De verstaging van de tweemastkoftjalk Voorwaarts Voorwaarts is donderdagmorgen 27 augustus blijven haken achter het brugdek van de Noorderbrug in Leeuwarden. Beide masten zijn afgebroken en de schipper raakte gewond. Het voorlopig mastloze schip maakt 5 en 6 september vaartochten met publiek op de Havendagen in Delfzijl.

1 / 1
Brugdek kraakt masten Voorwaarts Voorwaarts

Brugdek kraakt masten Voorwaarts Voorwaarts

Het Groninger vlaggenschip, eigendom van de ‘Stichting tot Behoud van de Tweemastkoftjalk Voorwaarts Voorwaarts Anno 1899′, was op de terugweg van Sail Amsterdam. Bij het invaren van de brug raakte de tuigage de top van het onder een hoek openstaande brugdek. Schipper Jelle Reid de Jong had scheurtjes in twee ribben, bleek bij onderzoek in het ziekenhuis. Maat Alexander Strating kwam met de schrik vrij. De brug is niet beschadigd.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (4)
 • J vd Noord

  Ik voer ca. 20 meter achter de voorwaarts voorwaarts. De schipper voer met behoorlijke snelheid (veel te snel) door de prinsetuin. Voor de gesloten brug moest hij echter wachten. Zijn snelheid was derhalve nul.

  Het schip voer m.i. te veel aan sb-zijde. Mogelijk als gevolg van een correctie die nodig was door de harde windvlagen. De voorste verstaging raakte de brug waardoor het schip verder scheef trok. De schipper mag van geluk spreken dat hij dit kan navertellen. De mast scheerde rakelings langs hem.

 • Erik Schumacher

  De Schuttevaer journalist meldt de oorzaak al: ” is mogelijk met te hoge snelheid de bocht en de brug ingevaren. Door het schommelen heeft de tuigage het openstaande brugdek geraakt. ”

  Wat, met een tjalk op twee wielen door de bocht of zo? Wat een onzin.
  Deze brug ligt, in tegenstelling tot de nabij gelegen Vrouwpoortbrug, in een recht stukje vaarwater. En in een stadsgracht gaat zo’n tjalk echt niet ‘schommelen’..

  Zo’n knullige uitspraak valt me tegen in een vakblad als Schuttevaer. Mocht het een quote zijn dan zou ik aanhalingstekens gebruiken.

 • Jos van Wijngaarde

  Dit incident is het laatste uit een hele reeks. Het bestuur heeft meerdere waarschuwingen omtrent de onervarenheid en onkunde van deze man genegeerd. Hier kon je dus op wachten.

 • Erik Schumacher

  Bruggen zouden eigenlijk geheel rechtop moeten staan als ze open zijn, en dat is vaak niet zo. Met een motorschip meestal geen probleem, en merk je het niet eens. Maar voor zeilschepen blijft het oppassen.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook