Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Grande Parade op Dordtse Koningsdag

DORDRECHT

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de andere koninklijke aanwezigen arriveren op Koningsdag, maandag 27 april, per boot in Dordrecht. Daar wacht het gezelschap op het drierivierenpunt een vlootschouw met tientallen schepen, de Grande Parade. Koningsdag is vanaf 10:45 uur rechtstreeks te volgen bij NOS en BVN.

1 / 1
Grande Parade op Dordtse Koningsdag

Grande Parade op Dordtse Koningsdag

Schuttevaer-lezers kunnen hun Koningsdag-foto’s en -belevenissen delen via de website. Reageer onderaan dit bericht en mail rechtenvrije foto’s voor plaatsing naar mailto:redactie@schuttevaer.nl

Maritieme bedrijven uit de regio presenteren er hun schepen, maar er varen ook historische schepen voorbij. Ook het museumschip René Siegfried (met LASH-bak) en de Ark van Noach varen mee in de vlootschouw die om 11:00 uur begint. AD-columnist Kees Thies van de Dordtenaar geeft tekst en uitleg over de circa veertig vaartuigen die langsvaren. Zo’n 126 gasten nemen plaats op een tribune aan het Groothoofd, waar koning Willem-Alexander de parade afneemt. Op televisie krijgen de kijkers van de NOS een toelichting op het schouwspel van Dordtenaar, Rijnvaartcommissaris en CBRB-voorzitter Teun Muller.

Groothoofd

Het beste zicht op de Grande Parade heeft het publiek vanaf de Merwekade in Dordrecht, het Groothoofd (beperkte ruimte tussen de Poort en Jongepier), Slobbegors in Papendrecht en in het Noordpark in Zwijndrecht. De toegang voor het publiek op de Zwijndrechtse oever is vanwege de veiligheid beperkt. Maximaal 5000 inwoners krijgen toegang tot het gebied tussen het Balkengat en de Zwijndrechtse brug met een speciaal bandje dat verkrijgbaar is op het gemeentehuis.

De omgebouwde duwboot René Siegfried van Vereniging ‘De Binnenvaart’, ooit in Dordrecht gebouwd, wordt door een andere boot geduwd. De LASH-bak, waarin een deel van de museumcollectie is ondergebracht, is helemaal in het oranje verpakt, als een cadeau compleet met strik en kroon. Na de vlootschouw gaat de bak terug naar het Wantij en wordt de René Siegfried doorgevaren naar scheepswerf Hoebee, waar ze dinsdag wordt drooggezet, schoongespoten, geïnspecteerd en gemeten.

Dordtse iconen

Na de Grande Parade trekt het koninklijk gezelschap de stad in voor een tour langs ‘iconen’ van Dordrecht. In tegenstelling tot de Koninginnedagen uit het verleden wordt niet alleen maar door de stad gewandeld. Het gezelschap verplaatst zicht per boot, met elektrisch vervoer en het laatste stuk lopend. De drie prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane zijn er een deel van het bezoek bij. Naast de koning, de koningin en hun dochters, zijn ook prins Constantijn en prinses Laurentien van de partij, net als Maurits, Bernhard en Floris, de zonen van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven. Ook hun echtgenotes komen mee naar Dordrecht. Het is nog onzeker of prins Pieter-Christiaan aanwezig is. (DvdM)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook