Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk

Storm: Hollandsche IJsselkering dicht, Ramsdiep ook

ROTTERDAM [update]

Vanwege de stormachtige wind wordt in het noorden van Nederland een groot deel van de bruggen tijdelijk niet bediend en ook op enkele andere locaties ligt de bediening vanwege zware windstoten stil (Vlakebrug, de brug Grevelingensluis, Van Brienenoordbrug en Merwedebrug).

1 / 2
Storm: Hollandsche IJsselkering dicht, Ramsdiep ook

Storm: Hollandsche IJsselkering dicht, Ramsdiep ook

  • Verhoogde waterstanden en verkeershinder door windstoten

Rijkswaterstaat heeft het Ramsdiep (tussen het Ketelmeer en het Zwarte Meer) gestremd voor het scheepvaartverkeer vanwege sluiting van de Stormvloedkering Ramspol. Om half 6 had de balgstuw z’n werk gedaan en liet Rijkswaterstaat de balgen weer leeglopen. De stremming blijft van kracht tot na de inspectie. De Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel werd ook gesloten.

Vrijwel alle terminals in de Rotterdamse haven werden gesloten. Schepen die buitengaats liggen, worden niet beloodst. Het is door de harde wind te risicovol om de schepen de haven in te laten varen. Op de Westerschelde strandde het Maersk-containerschip Sea Land Meteor.

De Race of the Classics op de Noordzee met historische zeilschepen kan ook dinsdag nog niet vertrekken uit Rotterdam.

Containers waaien weg

Van een Belgisch binnenvaartschip, dat containers loste in Hafenbecken 6 van Rijnhaven Karlsruhe, werden tijdens harde windstoten dinsdagochtend 15 lege containers van hun plek geblazen, meldt de politie van Karlsruhe. Daarvan belandden er 2 tussen wal en schip, 8 andere containers raakten zwaar beschadigd. De lege containers waren 4 lagen hoog gestapeld. De schade aan het schip en de containers wordt voorlopig geschat op circa 100.000 euro.
Ook op de Maasvlakte kreeg de wind vat op hoog gestapelde lege containers.

Verhoogde waterstanden

Rijkswaterstaat verwacht vandaag verhoogde waterstanden die zich van het zuidwestelijke kustgebied naar het noorden verplaatsen. In Hoek van Holland wordt de hoogste waterstand rond 13.45 uur verwacht, in Den Helder rond 17.30 uur en in Delfzijl even na 22.30 uur.

Er is geen sprake van een uitzonderlijke situatie. De waterstanden van vandaag komen enkele keren per jaar voor. Vanuit het Watermanagementcentrum Nederland houdt Rijkswaterstaat de waterstanden langs de kust nauwlettend in de gaten.

Rijkswaterstaat informeert met behulp van waarschuwings- en alarmeringsberichten belanghebbenden, zoals waterschappen en veiligheidsregio’s over de waterstandsverwachtingen. Zo kunnen de betrokken instanties tijdig maatregelen voorbereiden, zoals het ontruimen van kades en het sluiten van doorgangen in dijken.

De verhoogde waterstanden kunnen er toe leiden dat bijvoorbeeld kades onderlopen. Rijkswaterstaat informeert waterschappen en andere belanghebbenden, zodat die maatregelen kunnen treffen. Ook weggebruikers en schippers kunnen hinder ondervinden van de storm. (DvdM)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook