Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Vrije doorvaart Eemskanaal in Groningen (video)

GRONINGEN (update)

De doorvaart bij de aangevaren Borgbrug over het Eemskanaal in de stad Groningen is zondagmorgen 03:30 uur door Rijkswaterstaat weer vrijgegeven. Het zwaar beschadigde brugdek is zaterdag met 3 zware kranen verwijderd en over water afgevoerd, waarna de stremming van de hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl kon worden opgeheven.

1 / 2
Vrije doorvaart Eemskanaal in Groningen (video)

Vrije doorvaart Eemskanaal in Groningen (video)

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (11)
 • Jan Kok

  Ik heb nog wel wat vragen over dit ongeluk. Hoe kan het dat de schipper niet wist waar hij was? Hij dacht dat hij bij de volgende brug was waar hij onderdoor zou kunnen zonder dat de brug open ging. Ik vroeg hem vlak na het ongeluk of hij de brug niet op zijn radar had gezien. Nee, antwoordde hij. Ik zie geen hoogte op de radar. Is dat zo? Had er niet nog iemand in de stuurhut moeten zijn? De matroos lag voorin te slapen. Of was er een eenstuurbediening? En hoe kan het dat de brugwachter niet gereageerd heeft nadat het schip gespot is door de detector die op de dijk staat. Heeft de brugwachter geen computerscherm waarop de AIS-posities staan? Wie bedient de voorgaande brug waar het schip net doorheen gevaren is?? Heeft de schipper geen GPS-scherm met zijn positie? Hoe kan het dat dit gebeurt ondanks al deze hulpmiddelen? Was de schipper misschien dronken? Heeft hij een blaastest ondergaan? Ben benieuwd naar de antwoorden.

 • A. Van Hoek

  Wat hier is gebeurd was oponthoud voor de scheepvaart wat jammer is maar er zijn geen persoonlijke ongelukken gebeurd en een ieder heeft er commentaar op. Maar wat er is gebeurd aan de brug van Dorkwerd waar de Fossa van fam Brink onder door voer en de brug zakte zodat de Fossa zijn stuurhut er af lag daar hoor je niemand over en dat valt onder de zelfde categorie .Maar omdat dat Rijkswaterstaat is hoor je er weinig over .Maar als er en dergelijk ongeval gebeurd moeten de schippers ,naar elkaar respectvol zijn want het kan iedereen gebeuren.

 • Piet Bennik

  Meneer Hagens,

  Wat u wellicht niet weet, is dat ik namens de ASV hiernaar gevraagd heb en zoals u al vaststelde heeft het geen zin.
  Als we met z’n alle naar Herbrum varen moeten ze ons ten alle tijden binnen laten immers je kan absoluut geen tij meer overzitten aan de buiten kant van Herbrum.

  Groet,

 • J.C Hagens

  Ga er maar van uit dat de meeste voor laagwater vertrekken en er achter komen dat ze bij Hebrum
  niet naar binnen kunnen, dus blijven drijven voorbij Papenburg, en de minder diep stekende schepen ophouden.
  Misschien heeft Schuttevaer wel geprobeerd om Hebrum er toe te bewegen om s Nachts te schutten
  al konden de andere bonden zoals de ASV en de Duitse bonden dit ook vragen, misschien hebben ze dit wel gevraagd, al lijklt me dit vragen tegen dovemansoren, als ik zie hoe welwillend de WSA tegenover de schippers staan, kijk maar naar de laatste sperringen op het Wesel Datteln Kanaal, zeker sluis Friedrichsfeld, ze hadden al een nieuwe sluis kunnen bouwen voordat deze af is,en dit kan zeker geen kwaad als de staat waarin de sluis zich bevind bekijkt.
  En voor de mensen die zo afgeven tegen de aflosser, het is niet te hopen dat jullie iets fout doen, dan is het commentaar niet van de lucht.

 • jan breman

  Tsja, wij hebben het verhaal ook vol verbazing zitten lezen,en we zijn het natuurlijk eens met voorgaand bericht, het is dan toch echt laag water,dat staat toch ook al dagen op teletext pagina 720 en dan de sub pagina,dat moet dan toch niet zo moeilijk zijn? mvr grt.

 • Piet Bennik

  Aan DvdM.
  Zou jij dit hoogwater willen veranderen in Laag water.
  Schuttevaer had ook kunnen regelen dat we zaterdag nacht in Herbrum naar binnen kunnen , dan verspreid je het schepen aanbod aanzienlijk.
  Groet,

 • Piet Bennik

  Volgens mijn almanak is het 7.31 uur LAAG WATER.
  En ik mag hopen dat we met zijn alle toer houden zoals we voor de stremming aankwamen anders voor zie ik grote problemen in voorhaven van sluis Herbrum.
  Groet.

 • Menno Mulder

  Borgstraat ? Nooit van gehoord, Borgweg is de juiste benaming. Ook de KLPD bestaat niet meer, dat heet nu Landelijke Eenheid van de Nationale Politie.

 • Piet Bennik

  Zo ervaren is die aflosser niet lijkt mij.
  Als je ondanks kaart systeem een andere brug ( immers de driebondsbrug heeft een middenpijler) op je radar ziet moet er wel een lichtje gaan branden.
  Als je in de mist vaart moet je strekken kennis hebben, anders moet je er niet aan beginnen.

  Voorbeeld: Kwam gisteren met maar honderd meter zicht, passagiers schip Zwitserland tegen en die nam het verkeerde gat bij spoorbrug Grouw!!!!
  Wat moet je met zulke lui?

  Veel succes ermee, wij hebben een paar verplichte dagen vrij.

 • Henk Eerkes

  Wat een geluk dat niemand gewond geraakt is!
  Erik en fam.:Succes bij de grote opruiming en reparatie!

 • J.C Hagens

  Familie van Dam veel sterkte met de afloop, en net wat je zegt het belangrijkste is dat er geen persoonlijke ongevallen zijn gebeurd, voor de aflosser is het natuurlijk een rot gevoel als je zo iets gebeurd.
  Veel sterkte, hoor of zie je nog wel.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook