Gevonden drenkeling Noordzee alsnog overleden

Een Nigeriaanse verstekeling heeft de reis naar Nederland niet overleefd. De man sprong vrijdagmiddag 18 mijl voor de kust van Hoek van Holland overboord, werd ’s avonds buiten bewustzijn uit zee opgepikt, maar overleed in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Het 18 mijl voor de kust bij Hoek van Holland geankerde vrachtschip Skaftafell, varend onder de vlag van Gibraltar, meldde vrijdag 18.05 uur het Kustwachtcentrum dat men een persoon miste. De man, een verstekeling die onderweg van Las Palmas (Spanje) was ontdekt, was 6 uur tevoren voor het laatst gezien. Ook werd een zwemvest vermist.

De KNRM-reddingboten Kitty Roosmale Nepveu uit Scheveningen, de Jeanine Parqui uit Hoek van Holland en de Antoinette uit Stellendam werden gealarmeerd. Ook de Search And Rescue helikopter van Noordzee Helikopters Vlaanderen zocht mee. Er is een zoekgebied gemaakt dat door de eenheden werd afgezocht. De bemanning van de Skaftafell zocht ook aan boord nog verder.

Het was volgens de kustwacht schitterend weer, geen wind en spiegelglad water, hierdoor konden de reddingboten met een snelheid van 25 knopen het gebied doorzoeken. Juist toen het duister werd en de schepen dichter bij elkaar moesten varen meldde de helikopter om 19.45 uur een reddingvest te zien drijven.

Bij nader onderzoek werd de drenkeling net onder het wateroppervlak aangetroffen. De man was buiten bewustzijn. Toen de man aan boord van de helikopter was, kwam hij bij en kreeg stuiptrekkingen door de onderkoeling. In de helikopter is reanimatie toegepast. Na afleveren van de drenkeling in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam heeft de hulp echter niet mogen baten. De man is overleden. Om 21.00 uur waren de reddingboten weer gemeerd in hun thuishaven.