Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Scheepvaart kan veilig onder ingestorte brug bij Tisselt door

WILLEBROEK [update]

Het vrijdagavond scheefgevallen dek van de Brielenbrug over het zeekanaal Brussel-Schelde bij Tisselt (Willebroek) is zondag in de namiddag gestabiliseerd, waardoor het scheepvaartverkeer weer onder de brug door kan varen.

1 / 1
Scheepvaart veilig onder ingestorte brug bij Tisselt door

Scheepvaart veilig onder ingestorte brug bij Tisselt door

Een aannemer was vrijdag 19 septemer in opdracht van Waterwegen en Zeekanaal bezig met het vervangen van het asfalt op de hefbrug. Toen aan een kant twintig ton asfalt was verwijderd kwam de ander kant met een daverende klap naar beneden. Omwonenden zeiden zelfs dat ze dachten een aardbeving mee te maken. Binnen in een van de pijlers van de brug is een van de vele tonnen wegende gewichten losgeraakt en naar beneden gevallen. Het hefgedeelte van de brug kwam deels in het water terecht. Het kanaal werd ter plaatse vanaf vrijdagavond 22:50 uur tot nader order gestremd.

Volgens een medewerker was er dit weekend sowieso al minder verkeer over het kanaal vanwege een geplande stremmming bij Zemst. De sluis daar is vanaf maandag 8:00 uur in beide richtingen tien dagen gestremd vanwege werkzaamheden. Volgens hem hadden veel schippers daar al rekening mee gehouden en zijn bij voorbaat omgevaren.

Stabiliseren

Dit weekend werd in opdracht van W&Z gewerkt aan het stabiliseren van de Brielenbrug. Medewerkers van takelbedrijf Sarens waren zondag bezig om een paal aan te brengen onder het verzakte brugdek. Met het oog was te zien dat de helft van de kabels, die het hefgedeelte van de brug normaal dragen, zijn geknapt. ‘De situatie is nu volledig veilig’, meldde W&Z zondag aan het eind van de middag.

Het brugdek met een gewicht van 240 ton steunt op één zijde aan de betonrand van het kanaal, en aan de andere zijde wordt deze onderstut door een tijdelijke metalen vakwerkconstructie. Dit verzekert momenteel een veilige doorgang van de scheepvaart met een doorvaarthoogte tot 10 meter, waardoor de volledige stremming voor het scheepvaartverkeer zondag om 15:00 uur kon worden opgeheven.

Zondag werden de kranen opgesteld en de werken voorbereid om maandag te starten met het beveiligen en loskoppelen van de stalen kabels van de brug. Aan het einde van de week zal het dan losgekoppelde brugdek met telescopische kranen horizontaal gebracht kunnen worden, waarna het brugdek op een veilige locatie gepositioneerd zal worden voor een grondige inspectie. Daarna kan de omvang en de tijdsduur van de noodzakelijke herstellingswerken ingeschat worden.

In samenwerking met de gemeente Willebroek wordt een pendeldienst ingezet met bussen van De Lijn, in afwachting van een veerdienst die door W&Z zal worden georganiseerd over het Zeekanaal Brussel-Schelde. (BO)

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook