Blizzard sleept Costa Concordia naar Genua

De Nederlandse zeesleper Blizzard, met thuishaven Amsterdam, heeft samen met de Amerikaanse zeesleper Resolve Earl het wrak van de Costa Concordia veilig naar Genua gesleept. Daar zal het zwaargehavende cruiseschip de komende twee jaar worden gesloopt.

Blizzard sleept Costa Concordia naar Genua

De sleepreis van het eiland Giglio, waar de Costa Concordia op 13 januari 2012 was gezonken, heeft vier dagen in beslag genomen. De afstand van bijna 200 mijl is met een gemiddeld snelheid van 2 knopen per uur afgelegd. ‘Leading tugs’ waren de Blizzard en Resolve Earl, zeeslepers met een vermogen van 12.000 pk en een trekkracht van circa 140 ton. De Blizzard, eigendom van Tschudi Offshore & Towage (voorheen ITC) uit IJmuiden, was op 2 juli vanuit deze havenstad richting Italië vertrokken. Het Amerikaans-Italiaanse bergingsconsortium Titan-Micoperi had naast de Blizzard ook het zusterschip Resolve Earl van Resolve Marine uit Fort Lauderdale ingehuurd. Beide zeeslepers zijn in 1987 bij Scheepswerf Pattje in Waterhuizen van stapel gelopen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer