Inbrekers Kanaleneiland houden huis op Henry Dunant

Inbrekers hebben in het paasweekeinde huisgehouden op de Henry Dunant, het vlaggenschip van het Rode Kruis. Het schip lag afgemeerd bij Kanaleneiland in Utrecht in het Amsterdam-Rijnkanaal. Er werd een ravage aangericht en een aantal zaken, waaronder laptops, gestolen.

De inbrekers forceerden in de nacht van zaterdag op zondag 20 april de hoofdtoegangsdeur van het schip, maar kwamen via een raam binnen. Er waren geen passagiers aan boord. Wel overnachtte de machinist op het schip. ‘Hij hoorde wel iets en heeft op de buitencamera’s gekeken, maar niets gezien’, zegt een medewerker van het Rode Kruis. De inbraak werd de volgende ochtend ontdekt door medewerkers van Rijkswaterstaat. Die voeren zondagochtend voorbij en ontdekten de geforceerde toegangsdeur.

Er is volgens het Rode Kruis een alarmsysteem aan boord en dat stond ook ingeschakeld. ‘We gaan nog na waarom het niet is afgegaan.’

Er werden twee of drie laptops gestolen en de kassa uit het winkeltje aan boord werd meegenomen, maar daar zat niet veel geld in. Verder werd een vrijwel lege kluis uit het kantoor meegenomen. In de hutten werd een aantal televisies van de muur gesloopt en opgestapeld in de hal. Ze bleven daar achter, mogelijk omdat ze bij het losrukken te zwaar beschadigd waren. Ook werden bewakingscamera’s vernield en werd een informatiescherm beschadigd. Het  totale schadebedrag is nog niet bekend.

De schade werd in het weekeinde zoveel mogelijk hersteld, zodat het schip volgens vaarschema maandagmiddag met nieuwe gasten kon vertrekken. ‘Gasten merken er niets meer van, alleen de glazen deur is nog beschadigd.’ (MdV)