Storm blaast Kennemer op ongemakkelijke plek

De storm die 5 december over de Waddenzee raasde heeft vat gekregen op het onderzoeksvaartuig Kennemer van Rijkswaterstaat. Het schip is losgeslagen van haar vaste ligplaats aan de pier van Holwerd en oostelijk daarvan hoog op de dijk gezet. Maar een combinatie van vier sleepboten is intussen succesvol te hulp geschoten.

RWS Kennemer op dijk

De Kennemer was volgens de eerste berichten onbemand en het schip heeft ogenschijnlijk geen grote schade opgelopen. Maar dat leek het probleem er niet kleiner op te maken. Er was nog zeker 1,50 meter water nodig om het schip drijvend te krijgen en het was niet waarschijnlijk dat dit peil binnenkort zou worden bereikt. De combinatie van storm en springtij zorgde namelijk voor uitzonderlijk hoog water. In Delfzijl werd zelfs een recordhoogte bereikt. bergingsbedrijf BDS uit Harlingen kreeg van Rijkswaterstaat opdracht zo snel mogelijk in actie te komen. Berger André Borsch zocht vervolgens hulp bij collegabedrijven en bracht de Hurricane en Orca van Noordgat, de Vigilant van Veltman en de Noorman van Bos Marine Services bijeen. Samen goed voor 15 ton bollardpull. En dat bleek voldoende. De Kennemer werd door het slik naar open water getrokken. (PN)

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer