Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

AIS kwetsbaar voor hackers

Deventer

Het Automatic Identification System (AIS) is bijzonder kwetsbaar voor kwaadwillenden. Er is geen zekerheid dat de uitgezonden scheepsposities overeenkomen met de werkelijkheid. Dat maakt het systeem zeer onbetrouwbaar als navigatiehulpmiddel en gevoelig voor terroristische acties.

1 / 1
AIS kwetsbaar voor hackers

AIS kwetsbaar voor hackers

‘Systeem zonder veiligheidsprotocol ontworpen’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (2)
 • Ing Berry van der Looij

  Het hacken van reisgegevens in AIS transponder is van buitenaf (rechtreeks op AIS RTX) niet mogelijk, wat wel kan is dat de gegevens in uw ECDIS, remote (door hackers) zijn aangepast, deze toegang tot uw ECDIS kan gebeuren indien die PC ook op internet verbinding heeft en die PC een virus bevat,
  Daarom is mijn advies steeds, op uw navigatie PC GEEN INTERNET. doch zeker niet tijdens de vaart.

  AIS & RF Adviser

 • E.O.P. Lansmeer

  Het is jammer dat de site waar AIS problemen gemeld konden worden niet meer in de lucht is.
  Ik heb op een gegeven moment allerlei vreemde verstoringen waargenomen wat mij deed vermoeden dat het AIS systeem mogelijk gehackt werd.
  Een en ander aan RWS gemeld hier onder de vraag en antwoord.

  Geachte heer / mevrouw,

  U heeft recent een melding gedaan bij de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat.
  Hartelijk dank hiervoor.

  Uw melding
  Tijdens de reis Weurt Vlaardingen ter hoogte van km 905 Druten / Ochten werd de ontvangst van de AIS ernstig verstoord en zag op de elec.kaart dat mijn reis instellingen veranderde.
  ik begreep niet wat er gebeurde schakelde de kaart uit en starte op nieuw en vernieuwde de reis instellingen waarop de storing op nieuw begon.
  na dat het nog een keer gebeurde en alles opnieuw was ingesteld is het niet meer voor gekomen.
  Zijn op het ogenblik in de wilhelminahaven aan het werk en alles lijkt verder normaal

  Onze reactie
  GPS en AIS zijn allebei onafhankelijke systemen en hebben geen systemen van buiten nodig. Dat is ook het verschil tussen een walkie talkie en een GSM telefoon. Een walkie talkie kan zelf praten met een andere walkie talkie in de buurt. Een GSM telefoon kan alleen bellen via een het GSM netwerk. Geen netwerk, niet bellen, ook al zit twee personen een meter van elkaar af.

  Zo ook GPS en AIS. GPS bepaalt uw positie aan de hand van satellieten. Als er te weinig satellieten worden “gezien”, kan de positie niet goed worden bepaald. Oorzaak kan zijn het weer of afscherming door bebouwing of bijvoorbeeld een tunnel.

  Schepen met een AIS transponders zenden hun positie (bepaald door een GPS ontvanger in de transponder) naar elkaar zoals walkie talkies dat doen. Een AIS zender kan dus niet van Groningen naar Limburg zenden. Het bereik is ongeveer 10 tot 20 kilomter, afhankelijk van hoe hoog de transponder is gemonteerd. Hoger gemonteerd betekent een verder bereik van iemands signalen naar andere schepen.

  Zover wij na kunnen gaan betrof het hier een storing aan de GPS van het navigatiesysteem. Op de elektronische kaart werden de reisinstellingen veranderd. Dat klinkt alsof de GPS even niet wist waar hij zat en daardoor veranderen aankomsttijd en eventuele route.

  AIS transponders hebben een zender en een ontvanger. Eapotte AIS ontvanger heeft geen effect op uw positie, maar zorgt ervoor dat u de positie van andere schepen niet kunt ontvangen. Als de zender in de transponder wel goed werkt, wordt uw positie wel naar andere schepen verzonden.

  Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

  Met vriendelijke groet,

  Dhr. S. Scherff
  Medewerker Landelijke Informatielijn
  Rijkswaterstaat

  Indien u vragen, opmerkingen, ideeën of suggesties heeft kunt u contact opnemen met de
  Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat. Wij zijn dagelijks bereikbaar van 06.00 uur
  tot 22.30 uur via ons gratis telefoonnummer 0800-8002. U kunt ook een bezoek brengen
  aan onze website: http://www.rijkswaterstaat.nl.

  Ik was toch iets ontevreden met het antwoord maar wist toen niet goed wat het dan wel moest zijn en heb het er bij laten zitten, maar nu word mijn vermoeden dan toch bewaarheid.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook