Schuttevaer.nl

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Schippers willen Merkel’s ‘Machtswort’ tegen sluisstakingen, tegenprotest in Minden

DUISBURG/MINDEN

‘Sprechen Sie ein Machtwort und beenden Sie die seit dem 8. Juli 2013 andauernden Streikmaßnahmen an den Schleusen der deutschen Bundeswasserstraßen!’ Dat is de noodkreet van schippers aan het adres van de Duitse Bondskanselier Angela Merkel. Intussen worden binnenvaarders opgeroepen donderdag 22 augustus tijdens een ver.di-demonstratie in Minden een tegengeluid vanuit de vaart te laten horen.

1 / 1
Schippers willen Merkel's ‘Machtswort' tegen sluisstakingen, tegenprotest in Minden

Schippers willen Merkel's ‘Machtswort' tegen sluisstakingen, tegenprotest in Minden

In Berlijn en Brandenburg legden donderdag 250 sluiswachters het werk neer op meer dan 50 sluizen. ‘Als het ministerie niet reageert op het protest, leggen we desnoods de binnenvaart in heel Duitsland voor langere tijd stil’, betoogde actieleider Loos in Berlijn. ‘We hopen dat Ramsauer naar de onderhandelingstafel komt.’

Een woordvoerder van het verkeersministerie in Berlijn heeft woensdag opnieuw duidelijk gemaakt dat bij de reorganisatie van de Wasser- und Schifffahrtsverwaltung (WSV), waarbij mogelijk 3000 van de 12.000 arbeidsplaatsen verdwijnen, niemand gedwongen wordt ontslagen, tegen zijn wil wordt verhuisd of er in inkomen op achteruit gaat. Volgens de woordvoerder zouden deze toezeggingen ook na de landelijke verkiezingen van 22 september meer rechtskracht hebben dan een nieuw ‘Tarifvertrag’ waar ver.di op hamert.

De ééndags staking in Berlijn en Brandenburg dupeerde de beroepsvaart, maar vooral het watertoerisme. ‘De staking heeft ons vaargebied sterk beperkt’, zei directeur Jürgen Loch van rederij Stern und Kreis in Berlijn. Hij zei zich gegijzeld te voelen door ver.di.

De vakbond staakt deze week in het noorden en oosten van Duitsland en heeft voor volgende week nieuwe sluisstakingen aangekondigd in Nordrhein-Westfalen.

Mail- en briefprotest

Als noch vakbond ver.di en de stakende WSV’ers, noch verkeersminister Dr Peter Ramsauer voor rede vatbaar lijken, dan is Merkel de laatste hoop van varenden. Een massaal mail- en briefprotest moet de Bondskanselier tot het uitspreken van haar machtswoord verleiden.

Onder schippers circuleert een standaardbrief, waarin Merkel dringend wordt opgeroepen het arbeidsconflict met het sluispersoneel te beëindigen. De brief is hier in word en in pdf te downloaden. Mailen kan naar internetpost@bundesregierung.de. Voor maximaal effect is het verzoek de brief per post te versturen of per e-mail met een leesbevestiging.

Tegendemonstratie

Directeur Axel Goetze Rohen van Bargelink en Bonapart heeft het initiatief genomen voor een tegendemonstratie van de binnenvaart op donderdag 22 augustus in Minden. ‘Al sinds weken vechten de Duitse verkeersminister Peter Ramsauer en de werknemersvakbond ver.di hun strijd over de rug van binnenvaartondernemingen uit. Brieven, oproepen en appèls aan de partijen om weer aan de onderhandelingstafel te gaan zitten, bleven tot nu toe zonder resultaat. De gevolgen hiervan zijn enorme verliezen bij binnenvaartondernemingen uit Duitsland, maar ook uit Nederland, België en andere binnenvaartlanden’, stelt Goetze.

‘Het begrip voor de eisen van de sluismeesters was al in het begin vrij laag. Inmiddels is dit omgeslagen naar woede en frustratie. Binnenvaartondernemers, maar ook bevrachters en verladers hebben geen begrip meer voor deze stakingen’, verwoordt Goetze het ongenoegen in de binnenvaart.

Zorgen duidelijk maken

Donderdag 22 augustus houdt ver.di een grote demonstratie in Minden, met als belangrijkste spreker vakbondsvoorzitter Frank Bsirske. Goetze roept alle varende ondernemers, bevrachters, verladers en branche-vertegenwordigers op ook naar Minden te komen. ‘Doel moet zijn de door deze stakingen veroorzaakte zeer, zeer ernstige situatie van de binnenvaart duidelijk te maken! Het gaat me duidelijk niet om ruzie te maken met de stakers, maar de zorgen en nood van de (meestal) familiebedrijven duidelijk te maken.’

Het feit dat Frank Bsirske in Minden aanwezig zal zijn, zal zeker ook de landelijke pers naar Minden lokken. Dit is volgens Goetze dé gelegenheid, om de binnenvaart op de agenda te zetten.

Goetze roept binnenvaarders op vooral vlaggen, maar ook posters, spandoeken en fluiten mee te brengen, maar bovenal vreedzaam hun protest tegen de ongewenste situatie te tonen. ‘Schepen die dichtbij kunnen liggen, mogen ook met hun scheepshoorn hun protest tot gehore brengen.’

De ver.di-bijeenkomst begint om 11.00 uur op de Kanzlers Weide en gaat dan verder in optocht door de Mindener binnenstad naar de Schlagde. Daar zal van 13.00 tot 15.00 uur een betoging plaatsvinden. Goetze hoopt dat er minstens zoveel binnenvaarders zullen zijn als de circa 1000 stakers van de WSD die ver.di in Minden verwacht. (DvdM)

Reacties (1)
  • Sulzer Boy

    Merkel heeft nog nooit het woord Binnenschiffahrt in haar mond gehad. Berlijn ligt ook ver weg van de drukke en imposante scheepvaart. In Bonn als de Kanzler op het terras gefilmd werd voor een persconferentie zag je regelmatig de Rijnvloot op de achtergrond passeren . Deze beelden gingen vaak de wereld over voor diverse journaal uitzendingen.
    Ook wel een een Mitgelied der Bundestag op een schip gezien, in Duitsland.? Waarom niet.?
    Onbekend maakt onbemind

  • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

    Lees ook