Ecomare vindt kostbare schat in potvis

Het kadaver van de potvis dat in december op een zandplaat bij Texel aanspoelde, bleek een waardevolle schat te herbergen. Tijdens het ontleden van het dier door medewerkers van Ecomare, werd in de endeldarm een uitzonderlijke hoeveelheid ambergris aangetroffen. Deze stinkende brokken zijn zeer zeldzaam en van grote waarde voor de parfumindustrie.

Ecomare vindt kostbare schat in potvis

Afgelopen december spoelde de dode potvis enkele dagen na de levend gestrande bultrug aan en is daardoor nauwelijks in het nieuws geweest. Het bijna 30 ton wegende volwassen mannetje was doodgegaan op zee en op de Razende Bol aangespoeld. Potvissen zijn de grootste tandwalvissen op aarde en komen niet vaak in de Noordzee. Groot was de verrassing toen uit de endeldarm van de potvis enorme brokken ambergris kwamen met een totaalgewicht van 83 kilo. Het was al bijzonder om een dode potvis te vinden, de vondst van de grote hoeveelheid ambergris in het kadaver maakte hem uitzonderlijk.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer