Rudolf Thea en Fata Morgana in nood op IJsselmeer

De binnenvaartschepen Rudolf Thea en Fata Morgana zijn dinsdagavond op het IJsselmeer ter hoogte van Urk in nood gekomen door de harde wind. Diverse reddingbotern van de KNRM rukten uit om de schepen naar een veilige haven te brengen.

Rond 18.45 uur ontving het Kustwachtcentrum Den Helder via de Centrale Meldpost  IJsselmeer dat het Duitse binnenvaartschip Rudolf Thea tussen Urk en de Rotterdamsche Hoek op het IJsselmeer in problemen was. Het schip vroeg hulp vanwege ingeslagen luiken. Het schip vervoerde een lading gips. Direct werden twee reddingboten van station Urk van de Koninklijke Redding Maatschappij gealarmeerd. Ook een lokale sleepboot vertrok vanuit Urk. Ter plaatse zijn een aantal bemanningsleden van de reddingboot overgestapt met extra pompen. Een ander Nederlands binnenvaartschip, de Fata Morgana is ook ter plaatse gegaan en heeft geprobeerd de Rudolf Thea uit de wind te houden.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Deel dit artikel

Reacties (27)

  • Jep, allemaal….. Als hij er nou ook maar van geleerd heeft..

    Geplaatst door: zus op
  • Zag de rudolf thea liggen bij de houtribsluizen in lelystad maar geen luik te bekennen .
    Zijn ze er dan allemaal afgewaaid???

    Geplaatst door: expert op
  • dave een beetje respect voor oudere mensen
    zoals de ouders van heuvelman
    wie weet wat jij schrijft op oudere leeftijd
    mijnheer heuvelmaan zal een schipper in hart en nieren zijn , maar geen kantoorpik , en voor mij oud schipper en vrachtwagen chauffeur is het bericht duidelijk genoeg , ik neem dan ook war extra tijd om het te lezen

    Geplaatst door: cees op
  • De Heuvelmannen hebben het hart op de juiste plek dat kunnen we gezien de reactie’s niet van iedereen zeggen want die hebben het IQ van een lekke tuinslang. De gene met het IQ van een tuinslang zouden daar zelf eens moeten zitten.
    Teunis toppie gedaan.

    Geplaatst door: Kees op
  • aan de redactie; is het misschien niet een idee om de reactie mogelijkheden op deze site te verwijderen? De reacties van velen zijn vaak niet op kennis van de situatie gebaseerd (meer dan beschreven in het bovenstaande artikel weet men nooit) en kunnen zeer kwetsend/pijnlijk zijn voor betrokkenen.

    Is het voor U als redactie van beland dat er gereageerd word op de berichten? verplicht mensen dan naam en toenaam te vermelden, dat zal de veelal domme en schreeuwerige reacties die in alle anonimiteit gedaan worden zeer waarschijnlijk aanzienlijk verminderen

    Geplaatst door: Herman op
  • Mhr Hagens. Goed gezegd. En er is ook nog iets als Dyslectie. Dan wil het schrijvenm ook niet altijd goed gaan

    Geplaatst door: jos op
  • Beste Dave, deze man is van een leeftijd dat men met ze 14 ste van school af moest of soms vroeger, neem het de beste man dus niet kwalijk, en hij heeft ze konderen kennelijk geleerd dat je altijd moet proberen je medemens te helpen, dus het hart zit op de goede plek, denk dat dit veel belangrijker is dan het schrijven, en vergeet vooral de goede raad niet, deze heb ik ook van een oudere vissersman, blijf bij die Rotterdammerhoek weg, de dijk is steil en de golven komen terug.

    Geplaatst door: Hagens op
  • Zo loopt nog een week kerstvakantie anders dan gepland, wij zijn blij te horen dat er nog schippers zijn die willen helpen in geval van nood. Daar mogen we best trots op zijn. Allebei de schepen veel sterkte.

    Geplaatst door: Annelieke op
  • moeten we nu eigenlijk niet eens gaan nadenken als wij als nederlanders de rijn op willen dan moeten we de een examen doen voor het traject waar we willen varen (is in principe oke) maar dan komen de duitsers met hun rijnpatent en die weten het allemaal heel goed op de rijn maar hebben ze ook wel enig benul van wat varen op ruime wateren in houd want dat hebben ze nooit geleerd ik zou zeggen als je alleen een patent heb alleen op rivieren en kanalen en meren en dan alleen toestaan om op de gebieden waar het groot vaarbewijs rkm geldig is

    Geplaatst door: richard op
  • De binnenvaart was n beetje aan de beeterende hand,wordt gezegd dat we betrouwbaar en profesioneel zijn.hoop niet dat er te veel buitenstaanders de reacties lezen.wat n dom volk zeg!!!op n enkeling na dan.

    Geplaatst door: storm op
  • Mijn heer kapitijn wlt uzo vriendelijk zijn als u zulk commen taar heeft uw naam en adres en scheeps naam te vermelden dan eet de binnen vaart in her vervolgmet wie we te maken hebben als bezorgede ouders van THENIS en MARGRIETA en onze vier klein kideren keken wij steets op maritr toen wij de fata morgana ineens rigting dijk zagen gaan brak er bij ons geen paniek uit want hij ad net nog bericht geteurt ales goet toen bel dehij dat er een ander schip zijn lijken in gestort was en dat er hulp geboden moest worden als onze zoon dit niet gedaan en gezegt hat ik kan niet helpen hadden er mischien wel kinderen van het duitse schip ver dronken de fata morgana had geen enkel probleem wij mijn vrouw en ik hebben zelf 13 jaar over het ijssel meer gevaren wij hadden die dag meerderen keren al kontacht ge hat mij ik heb onze zoons altijt voor gehouden ga ver uit de dijk ga ver zee in kom niet te dicht bij de rotterh als je het tekwaat krijg ga naar het enk huiserzant maar de bergeren het duitse schip moesten zo nodig naar leystat THEUNIS voor onsben je een helt en schipper naast GOD ik hoop voor jou en margrieta dat je een onder scheiding krijt je vader en moeder

    Geplaatst door: M.heuvelman op
  • het zijn altijd duitsers of rijnmannen die in de problemen komen op het ijsselmeer.

    Geplaatst door: binnenmannetje op
  • Wat hebben we toch veel mensen die het heel goed DENKEN te weten.
    Succes voor de beide schepen

    Geplaatst door: martijn op
  • Ach hij had in elk geval zijn lijken dicht liggen.
    Er zijn ook van die “luie”schippers die met hun luiken op een stapeltje het meer opgaan.

    Hulde aan de Fata Morgana.

    Geplaatst door: Huip op
  • die duitsers denken gewoon een klein meertje zijn we zo over alleen het heet ijsselmeer
    het heet geen rijn

    Geplaatst door: willem op
  • hulde voor de fata morgana

    Geplaatst door: noorden op
  • Oja.

    Een geval waarbij schade ontstaat is per definitie altijd dom!! Als de actie van de Fata Morgana goed gegaan was dan was het een heldendaad geweest en nu is het de schemiel. Voor mij blijft het een heldendaad!!
    Stelletje betweters lopen er rond pfff.

    Geplaatst door: Kees op
  • Had van de Rudolf Thea wel wat meer wijsheid en terughoudendheid verwacht, heb wel eens bij hem opzij gelegenin Heijen en toen we z’n railing lieten zakken om fatsoenlijk aan de wal te kunnen stappen kwam hij met stoom uit z’n oren en schreeuwend en tierend aan rennen. Of dat we helemaal gek geworden waren want dat was wel zo’n levens gevaarlijke situatie voor de mensen bij hem aan boord om zo door het gangboord te lopen zonder railing. Er lag/viel geen sneeuw of regen en windstil…

    Geplaatst door: William op
  • een duidelijk inschattings fout, en een domme actie, dit weer gaven ze al ruim van te voren af en dan toch dat IJsselmeer over willen, dat is vragen om problemen.

    Geplaatst door: Fred op
  • Fata Morgana.

    Mijn respect heb je.
    Zoals altijd staan de beste stuurlui weer aan wal.

    Gr Kees

    Geplaatst door: Kees op
  • die man die ze eigen kapitein noemt zal wel zo mooi weer vaarder zijn en bij een beetje wind gelijk de hoek in duik…

    Geplaatst door: jp op
  • blijf bij de feiten!! als de fata morgana de rudolf thea geen oppertje had gegeven dan had er een andere kop boven deze tekst gestaan nl. ” Rudolf Thea gezonken bij Urk” Het is alleen vreselijk zuur dat ze dat nu met een natte woning moeten bekopen. De schipper van de Rudolf Thea wilde, tegen het advies van de bergers en de Fata Morgana, terug naar lelystad en niet richting Enkhuizen. Want de wind was westelijker geworden. En ja achteraf weet iedereen wat het beste was……..

    Geplaatst door: Floris op
  • Zw is een wind die lang kan maar deze kracht is onverantwoord vaar nu al 18 jaar elke week op ijsselmeer en ja je kan t onderschatten ! zie regelmatig schepen varen die in mijn ogen niet bestand cq zeewaardig tegen slecht weer nooit een controle meegemaakt die daar op let en wat betreft die alluminium deuren LEVENSGEVAARLIJK en schijnveilig zorg voor een blinde thv plaatje mvg een bezorgde beunschipper

    Geplaatst door: skipper op
  • Als je weet waar je mee bezig bent ist geen probleem beunschepen kunnen het ook lang volhouden alleen die rudolph thea heeft niet veel vrijboord dan heb je weleens wat niet zo veel verstand van het ijselmeer mischien veel sterkte in ieder geval

    Geplaatst door: Slytjager op
  • Dus u vindt het normaal om met zulk weer over ijsselmeer te gaan en jezelf en zeker ook de bemanning evt gezin in gevaar te brengen. Dat noem ik zinloos.

    Je zou zeggen een gewaarschuwd mens telt voor 2 maar sommige zijn daar zelfs nog te dom voor

    Geplaatst door: kapitein op
  • wat een zinloose reactie kapitein.
    wens iedere betrokenen veel sterkte

    Geplaatst door: stephan op
  • Tsjaa, je heb er altijd mensen bij zitten die niet naar de waarchuwingen luisteren of dit kmt mischien door de hoge hypotheek waardoor ze onder druk staan. En ja blinkt leuk zo aluminium deurtje met raampje is echt niet zeewaardig. Jammer dat andere voor de kosten mogen opdraaien door deze kamikaze. En ook nog eens de reddingswerkers van de knrm onnodig ook in gevaar brengen.

    Geplaatst door: kapitein op

Reageer

Rudolf Thea en Fata Morgana in nood op IJsselmeer | Schuttevaer.nl

Rudolf Thea en Fata Morgana in nood op IJsselmeer

De binnenvaartschepen Rudolf Thea en Fata Morgana zijn dinsdagavond op het IJsselmeer ter hoogte van Urk in nood gekomen door de harde wind. Diverse reddingbotern van de KNRM rukten uit om de schepen naar een veilige haven te brengen.

Rond 18.45 uur ontving het Kustwachtcentrum Den Helder via de Centrale Meldpost  IJsselmeer dat het Duitse binnenvaartschip Rudolf Thea tussen Urk en de Rotterdamsche Hoek op het IJsselmeer in problemen was. Het schip vroeg hulp vanwege ingeslagen luiken. Het schip vervoerde een lading gips. Direct werden twee reddingboten van station Urk van de Koninklijke Redding Maatschappij gealarmeerd. Ook een lokale sleepboot vertrok vanuit Urk. Ter plaatse zijn een aantal bemanningsleden van de reddingboot overgestapt met extra pompen. Een ander Nederlands binnenvaartschip, de Fata Morgana is ook ter plaatse gegaan en heeft geprobeerd de Rudolf Thea uit de wind te houden.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Deel dit artikel

Reacties (27)

  • Jep, allemaal….. Als hij er nou ook maar van geleerd heeft..

    Geplaatst door: zus op
  • Zag de rudolf thea liggen bij de houtribsluizen in lelystad maar geen luik te bekennen .
    Zijn ze er dan allemaal afgewaaid???

    Geplaatst door: expert op
  • dave een beetje respect voor oudere mensen
    zoals de ouders van heuvelman
    wie weet wat jij schrijft op oudere leeftijd
    mijnheer heuvelmaan zal een schipper in hart en nieren zijn , maar geen kantoorpik , en voor mij oud schipper en vrachtwagen chauffeur is het bericht duidelijk genoeg , ik neem dan ook war extra tijd om het te lezen

    Geplaatst door: cees op
  • De Heuvelmannen hebben het hart op de juiste plek dat kunnen we gezien de reactie’s niet van iedereen zeggen want die hebben het IQ van een lekke tuinslang. De gene met het IQ van een tuinslang zouden daar zelf eens moeten zitten.
    Teunis toppie gedaan.

    Geplaatst door: Kees op
  • aan de redactie; is het misschien niet een idee om de reactie mogelijkheden op deze site te verwijderen? De reacties van velen zijn vaak niet op kennis van de situatie gebaseerd (meer dan beschreven in het bovenstaande artikel weet men nooit) en kunnen zeer kwetsend/pijnlijk zijn voor betrokkenen.

    Is het voor U als redactie van beland dat er gereageerd word op de berichten? verplicht mensen dan naam en toenaam te vermelden, dat zal de veelal domme en schreeuwerige reacties die in alle anonimiteit gedaan worden zeer waarschijnlijk aanzienlijk verminderen

    Geplaatst door: Herman op
  • Mhr Hagens. Goed gezegd. En er is ook nog iets als Dyslectie. Dan wil het schrijvenm ook niet altijd goed gaan

    Geplaatst door: jos op
  • Beste Dave, deze man is van een leeftijd dat men met ze 14 ste van school af moest of soms vroeger, neem het de beste man dus niet kwalijk, en hij heeft ze konderen kennelijk geleerd dat je altijd moet proberen je medemens te helpen, dus het hart zit op de goede plek, denk dat dit veel belangrijker is dan het schrijven, en vergeet vooral de goede raad niet, deze heb ik ook van een oudere vissersman, blijf bij die Rotterdammerhoek weg, de dijk is steil en de golven komen terug.

    Geplaatst door: Hagens op
  • Zo loopt nog een week kerstvakantie anders dan gepland, wij zijn blij te horen dat er nog schippers zijn die willen helpen in geval van nood. Daar mogen we best trots op zijn. Allebei de schepen veel sterkte.

    Geplaatst door: Annelieke op
  • moeten we nu eigenlijk niet eens gaan nadenken als wij als nederlanders de rijn op willen dan moeten we de een examen doen voor het traject waar we willen varen (is in principe oke) maar dan komen de duitsers met hun rijnpatent en die weten het allemaal heel goed op de rijn maar hebben ze ook wel enig benul van wat varen op ruime wateren in houd want dat hebben ze nooit geleerd ik zou zeggen als je alleen een patent heb alleen op rivieren en kanalen en meren en dan alleen toestaan om op de gebieden waar het groot vaarbewijs rkm geldig is

    Geplaatst door: richard op
  • De binnenvaart was n beetje aan de beeterende hand,wordt gezegd dat we betrouwbaar en profesioneel zijn.hoop niet dat er te veel buitenstaanders de reacties lezen.wat n dom volk zeg!!!op n enkeling na dan.

    Geplaatst door: storm op
  • Mijn heer kapitijn wlt uzo vriendelijk zijn als u zulk commen taar heeft uw naam en adres en scheeps naam te vermelden dan eet de binnen vaart in her vervolgmet wie we te maken hebben als bezorgede ouders van THENIS en MARGRIETA en onze vier klein kideren keken wij steets op maritr toen wij de fata morgana ineens rigting dijk zagen gaan brak er bij ons geen paniek uit want hij ad net nog bericht geteurt ales goet toen bel dehij dat er een ander schip zijn lijken in gestort was en dat er hulp geboden moest worden als onze zoon dit niet gedaan en gezegt hat ik kan niet helpen hadden er mischien wel kinderen van het duitse schip ver dronken de fata morgana had geen enkel probleem wij mijn vrouw en ik hebben zelf 13 jaar over het ijssel meer gevaren wij hadden die dag meerderen keren al kontacht ge hat mij ik heb onze zoons altijt voor gehouden ga ver uit de dijk ga ver zee in kom niet te dicht bij de rotterh als je het tekwaat krijg ga naar het enk huiserzant maar de bergeren het duitse schip moesten zo nodig naar leystat THEUNIS voor onsben je een helt en schipper naast GOD ik hoop voor jou en margrieta dat je een onder scheiding krijt je vader en moeder

    Geplaatst door: M.heuvelman op
  • het zijn altijd duitsers of rijnmannen die in de problemen komen op het ijsselmeer.

    Geplaatst door: binnenmannetje op
  • Wat hebben we toch veel mensen die het heel goed DENKEN te weten.
    Succes voor de beide schepen

    Geplaatst door: martijn op
  • Ach hij had in elk geval zijn lijken dicht liggen.
    Er zijn ook van die “luie”schippers die met hun luiken op een stapeltje het meer opgaan.

    Hulde aan de Fata Morgana.

    Geplaatst door: Huip op
  • die duitsers denken gewoon een klein meertje zijn we zo over alleen het heet ijsselmeer
    het heet geen rijn

    Geplaatst door: willem op
  • hulde voor de fata morgana

    Geplaatst door: noorden op
  • Oja.

    Een geval waarbij schade ontstaat is per definitie altijd dom!! Als de actie van de Fata Morgana goed gegaan was dan was het een heldendaad geweest en nu is het de schemiel. Voor mij blijft het een heldendaad!!
    Stelletje betweters lopen er rond pfff.

    Geplaatst door: Kees op
  • Had van de Rudolf Thea wel wat meer wijsheid en terughoudendheid verwacht, heb wel eens bij hem opzij gelegenin Heijen en toen we z’n railing lieten zakken om fatsoenlijk aan de wal te kunnen stappen kwam hij met stoom uit z’n oren en schreeuwend en tierend aan rennen. Of dat we helemaal gek geworden waren want dat was wel zo’n levens gevaarlijke situatie voor de mensen bij hem aan boord om zo door het gangboord te lopen zonder railing. Er lag/viel geen sneeuw of regen en windstil…

    Geplaatst door: William op
  • een duidelijk inschattings fout, en een domme actie, dit weer gaven ze al ruim van te voren af en dan toch dat IJsselmeer over willen, dat is vragen om problemen.

    Geplaatst door: Fred op
  • Fata Morgana.

    Mijn respect heb je.
    Zoals altijd staan de beste stuurlui weer aan wal.

    Gr Kees

    Geplaatst door: Kees op
  • die man die ze eigen kapitein noemt zal wel zo mooi weer vaarder zijn en bij een beetje wind gelijk de hoek in duik…

    Geplaatst door: jp op
  • blijf bij de feiten!! als de fata morgana de rudolf thea geen oppertje had gegeven dan had er een andere kop boven deze tekst gestaan nl. ” Rudolf Thea gezonken bij Urk” Het is alleen vreselijk zuur dat ze dat nu met een natte woning moeten bekopen. De schipper van de Rudolf Thea wilde, tegen het advies van de bergers en de Fata Morgana, terug naar lelystad en niet richting Enkhuizen. Want de wind was westelijker geworden. En ja achteraf weet iedereen wat het beste was……..

    Geplaatst door: Floris op
  • Zw is een wind die lang kan maar deze kracht is onverantwoord vaar nu al 18 jaar elke week op ijsselmeer en ja je kan t onderschatten ! zie regelmatig schepen varen die in mijn ogen niet bestand cq zeewaardig tegen slecht weer nooit een controle meegemaakt die daar op let en wat betreft die alluminium deuren LEVENSGEVAARLIJK en schijnveilig zorg voor een blinde thv plaatje mvg een bezorgde beunschipper

    Geplaatst door: skipper op
  • Als je weet waar je mee bezig bent ist geen probleem beunschepen kunnen het ook lang volhouden alleen die rudolph thea heeft niet veel vrijboord dan heb je weleens wat niet zo veel verstand van het ijselmeer mischien veel sterkte in ieder geval

    Geplaatst door: Slytjager op
  • Dus u vindt het normaal om met zulk weer over ijsselmeer te gaan en jezelf en zeker ook de bemanning evt gezin in gevaar te brengen. Dat noem ik zinloos.

    Je zou zeggen een gewaarschuwd mens telt voor 2 maar sommige zijn daar zelfs nog te dom voor

    Geplaatst door: kapitein op
  • wat een zinloose reactie kapitein.
    wens iedere betrokenen veel sterkte

    Geplaatst door: stephan op
  • Tsjaa, je heb er altijd mensen bij zitten die niet naar de waarchuwingen luisteren of dit kmt mischien door de hoge hypotheek waardoor ze onder druk staan. En ja blinkt leuk zo aluminium deurtje met raampje is echt niet zeewaardig. Jammer dat andere voor de kosten mogen opdraaien door deze kamikaze. En ook nog eens de reddingswerkers van de knrm onnodig ook in gevaar brengen.

    Geplaatst door: kapitein op

Reageer