‘Het leek wel een aardbeving’

‘Je weet niet wat er gebeurt, het leek wel een aardbeving.’ Schipper Jan Hendrik Boerman kwam net terug van een verjaardagsfeestje en was zaterdagavond rond 22.30 uur amper een minuut aan boord van zijn in Dordrecht afgemeerde schip toen het Duitse containerschip Öhringen er volaan achterop voer.

‘Het leek wel een aardbeving'

Boerman lag met de Linquenda (110 x 11,45 meter, 2894 ton) leeg afgemeerd bij Dolderman aan de Buiten Kalkhaven. De Öhringen kwam uit Rotterdam, voer richting Duitsland en was half geladen met containers. De 78-jarige schipper van de Öhringen koos er volgens de waterpolitie voor niet door de opening in het midden van de brug te gaan, maar per vergissing met een flinke snelheid onder de hoge hef door te varen.
Ellende
Het resultaat van de aanvaring is volgens Boerman één doffe ellende. ‘Ik was net met mijn vrouw, zoon, schoondochter en hond aan boord, toen ineens die grote klap kwam. Alle trossen braken, je werd als het ware gelanceerd. Ik keek om en zag nog net het andere schip wegvaren of drijven. Het was een heel circus. Aan boord is bijna alles kapot. De hele keuken ontzet, alles uit de kastjes en alles lag over de vloer. De televisie van de matroos en die van onszelf zijn kapot, evenals de stereo. Ook is de speedboot op de roef een stuk verschoven. Er is kortom heel erg veel beschadigd. Omdat we al veel hebben opgeruimd, lijkt het nu weer allemaal netjes aan boord, maar dat is schijn. Er zit een putje hier en een krasje daar. De plavuizen zijn kapot, de bank is beschadigd, noem het maar op.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Deel dit artikel

Reacties (33)

 • Wij hebben het gehoord en gelezen
  wij wensen jullie sterkten toe
  En nieuwe mooet om weer te beginnen
  m.s Iris

  Geplaatst door: Boere v.d Vlist op
 • Jan en Anneke en verdere bemanning

  We zagen jullie liggen bij Boer! Het zit jullie ook niet mee he! Sukses met repareren en ondanks alles Geniet een beetje nu je ook aan de wal bent van andere dingen!!
  Gerard & Geertje vd Vlies en de rest!

  Geplaatst door: vd Vlies op
 • veel succes met de afhandeling van de reparatie’s .
  wij onlangs geramd in de sluis door een ophol geslagen sleepboot (moter op hol) en toch na 2 maand weer in de vaart nog steeds geen verlette tyd gekregen !
  hoop voor u dat het beter afloopt !!!

  Geplaatst door: Andre op
 • Jan,

  Veel sterkte met alles!!

  Geplaatst door: Bas Kooy op
 • Beste Jan en Anneke,heel veel succes en sterkte gewenst bij dit nare voorval!

  Geplaatst door: Rinus,Annemieke en Noa op
 • beste fam.Boerman wij wensen jullie veel succes en sterkte met dit nare voorval,ik hoop dat de schrik een beetje gezakt is. en dat alles weer word zoals het was.

  Geplaatst door: william, carola en britt op
 • Ik vind dat ikke wel een beetje gelijk heeft,en ik vind dat kevin als een verstandloze schrijft.Uiteindelijk zal de desbetreffende persoon zelf de verantwoording moeten nemen om te zeggen dat het over is met dit soort activiteiten en dan vooral wanneer het donker is.78 is simpelweg een beetje te oud,is trouwens nu ook gebleken.Ik vind 45 jaar al te oud.

  Geplaatst door: hans op
 • 75 jaren is te oud om met zo een ding te varen. Ik ben in de 50 en voel nu al dat de reacties en inschatting niet meer zo goed zijn als 10 jaar geleden. Na 45 gaat het gewoon beraf met een mens. Punt, amen en uit.

  Geplaatst door: sassenierke op
 • Ikke is wel een beetje hard maar als de beste man aan boord is om de reden van goedkoop personeel en de rederij dikwijls problemen veroorzaakt ben ik het met hem eens. Midden in de nacht…..

  Maar als een 80 jarige gezond is en hij vaart af en toe een eindje voor zijn plezier moet dat kunnen.

  Misschien hard maar ik heb in mijn omgeving meerdere keren gezien dat 80+ jarige –heel ervaren schippers– op een gegeven moment toch minder oplettend zijn, maar er zijn natuurlijk altijd positieve uitzonderingen.

  Geplaatst door: Berend op
 • @ Ikke.

  Volgens mij ga je met je 65/67 met pensioen, maar is het niet verboden om nog te gaan werken.
  En als ik eerlijk ben heb ik vaak in schippers van 65 of ouder meer vertrouwen dan in jongere schippers.

  En ik ben het met Kevin eens de onzin die Ikke uitkraaid slaat kant nog wal.

  En wees is een grote vend en zet je naam erbij.

  GR

  De jongere generatie heeft leren varen met boegschroeven en over het allegemeen schepen met goed roerwerk en bergen vermogen over al.
  Maar owee als het even niet werkt dan moet er eerst een monteur komen want de meesten kunnen niet meer zonder.
  Geef mij dan maar een (oudere) schipper die met zijn tijd meegegaan is maar ook nog zonder al die luxe kan als het moet.

  Geplaatst door: Martien op
 • ikke,je zegt het precies goed je MAG,maar als je langer door wilt gaan,en je gewoon netjes elk jaar laat keuren voor je vaarbewijs en of rijnpatent mag je gewoon varen!daar is geen disscusie voor nodig!deze mensen willen gewoon niet achter de ggeraniums gaan zitten en geld trekken van de overheid,dit zijn gewoon bikkels,en ja die kunnen zich ook vergissen en zo als de jonge garde…….

  Geplaatst door: kevin raaijmakers op
 • hallo wakkere scheepsjongenes!jullie gaan er aan voorbij wat ik bedoel he.je mag tot je 65-67 e werken!! deze meneer was 78!!!!!!!daar gaat het me om! werken tot je 67 en dan klaar! volgende generatie.k heb nergens gezegt dat hij of ander het wel of niet kan als je 80 bent.gewoon een grens trekken 67 en dan niet meer beroepsmatig mogen varen

  Geplaatst door: ikke op
 • Jan en Anneke

  Veel succes met de verdere na sleep.

  Geplaatst door: Richard Kornet op
 • beste meneer ikke wat u zegt is leeftijds discriminatie .ik heb een paar jaar geleden een man van 60 afgewezen als matroos. omdat ik vindt dat je een man van 60 niet met koppeldraden laat sjouwen.toen kreeg ik de aan klacht er werdt mij verteld wie zegt dat een man van 60 dat werk niet kan doen .en eigenlijk hadden ze gelijk dus waarom zou deze man niet meer kunnen varen.

  Geplaatst door: p op
 • ik bedoelde dom in plaat van doem….en dat jou vader het allemaal niet meer kan!

  (batterij van toetsenbord bijna leeg)

  Geplaatst door: kevin raaijmakers op
 • ikke haalt er zoveel aspecten bij om zich eruit te lullen,maar heeft niet het besef dat hij echt onwijs doem aan het praten is,dat is toch wel een beetje jammer,dat jou het allemaal niet meer kan wilt niet zeggen dat anderen mensen nog wel in goede conditie zijn om te varen

  Geplaatst door: kevin raaijmakers op
 • Dat zou wat zijn als we dadelijk niet meer mogen varen.Omdat we de 70 gepasseerd zijn.Dan zou het wel rustig worden in de zomer met al die jachten.ben je net met pensioen mag je niet eens genieten op het water.Om dat we zo gezegt de 70 gepasseerd zijn.Hou op met dat dom geklaag ieder mens is anders. mijn opa van 75 kan nog goed varen!!

  Geplaatst door: marcel van komen op
 • Hallo,
  Hoe oud was die koekebakker die dat bunkerstation
  een poosje geleden een duwtje gaf??????

  Geplaatst door: harry de boer op
 • al heeft die man 100 jaar ervaring!tgaat me om dat de leeftijd teoud is om Kaptein tezijn op een schip.wellicht met blauwe kegel?mijn eigen vader heeft 50 jaar ervaring gehad met varen maar nu hij de 70 is gepaseeert geeft hij gewoon toe dat het niet meer gaat.gewoon op de waal rijn recht door is geen probleem maar manuvreren… jaja vast verkeert gespelt.. of onverwachte situalties in schaten is heel wat anders dan kunnen varen.ik kan ook varen met een zeeboot maar als op de westerschelde zou komen zou ik toch mooi het roer overgeven en niet zelf mee sturen door de scheepvaart en stromingen.ik vind en mijn mening is 67 en klaar uit de arbeits markt voor de veiligheid en bij scholing en door dat je gewoon niet meer elke week op een schip zit.en zeker het had iedereen kunnen overkomen dat had ik al gezegt geloof ik

  Geplaatst door: ikke op
 • Volgens horen zeggen heeft deze 78 jarige man dik 60 jaar vaarervaring op de rijn! Van zulke mensen kan je juist heel veel leren!! Die zijn van het tijdperk zonder tv en spotjes aan en bellen tijdens het varen daar kan nog menig ( jonge) schipper wat van leren! En ik ben zelf nog maar 22 een (jonge) schipper zonder de vele capsones van tegenwoordig!

  Geplaatst door: E B op
 • Wat mij ontzettend stoort in deze discussie is het feit dat mijnheer of mevrouw IKKE maar door blijft draven over die leeftijd. Hoezo 78 en dan per definitie afgeschreven waar praten we over. Nog niet zo lang geleden zag ik een jonge zeevaart reisleider onzettend stuntelen om zijn schip aan de kade te krijgen. Op dezelfde plek komt er wel eens een die de pensioen leeftijd al een poosje gepasseerd is en het schip onder wat voor omstandigheden dan ook keurig in “no time” op zijn plek ligt.
  Dus a.u.b stop dit soort onzinngige opmerkingen want de en 78jarige is de andere niet.

  Sterkte jullie met de afwikkeling en dat er hopelijk geen blijvend lichamelijk of geestelijk letsel aan over gehouden wordt!

  Huug

  Geplaatst door: Huug op
 • van wie moet en mag dat niet?????als je goed gekeurd wordt elk jaar mag je varen wat je wilt!

  Geplaatst door: kevin raaijmakers op
 • @Ton van Hienen
  k ben geen docent nederlands dus mn nederlands is prima je begrijpt me toch?k ben een beter ondernemer dan leeraar.in de binnenvaart is het heel gewoon om zwart tewerken.via ouders of even en oom meenemen ofzo iets.is ook volgens mij nix mis mee verder.tgaat mij nu om het punt vban 78 is bijna 80!dan moet en mag je niet meer werken.

  Geplaatst door: ikke op
 • ik wens ten eerste Jan en Anneke alle sterkte en goeds toe, en ik hoop dat alles qua verzekeringswerk ed. vlot gaat want t kan soms z’n goedoe zijn, en ik vind het ook onverantwoorderlijk dat ze een man van 78 jaar acher het roer zetten!!!

  in ieder geval iedereen een behouden vaart!!!

  Geplaatst door: Egbert Hovestadt op
 • Beste ikke, zet allereerst je naam of ’n naam bij je opmerkingen. Ik zelf ben 70 werk nog steeds als chauffuer en niet!!! zwart. Kan namelijk niet want je zit ook met de verzekeringen en chauffeursbewijs en zoiets hebben jullie toch ook??
  Let tevens eens op je nederlands

  Geplaatst door: Ton van Hienen op
 • Wij hebben een aantal jaren geleden een aanvaring gehad met een schip van dezelfde rederij. Ondanks dat wij toen melding gemaakt hadden van lekkage en een gewonde is men daar toen gewoon doorgevaren na het ongeval. Zelfs de politie heeft het schip moeten zoeken. Ik wens de betrokkenen alle sterkte bij de afwikkeling. Deze firma haalt alles uit de kast om zich vrij te pleiten. Bij ons hebben de rechtzaken zo’n 7 jaar gelopen, maar uiteindelijk zijn wij van het hele ongeval vrijgesproken.

  Geplaatst door: Leo Verburg op
 • Ben het met ikke eens 78 jaar waar praten we over.
  Heb er geen respekt voor.
  Trouwens ben nu 45 en heb er nu al geen zin meer in door al dat gezeur wat er tegen woordig kwa eisen op de af komt.

  Geplaatst door: Arie op
 • Sterkte met de afwikkeling.
  Niet alleen voor de Linquenda, maar ook voor de bemanning van de Öhringen!

  Je mag er immers vanuit gaan dat er geen opzet in het spel is en een vergissing, hoe stom dat voor sommige mensen ook klinkt menselijk is.

  Wat ik mij wel af vraag, en misschien ten onrechte… Wat is er nou uiteindelijk precies gebeurd en welke les kunnen we hier van leren?

  Simpel beredenerend :
  De Öhringen vergiste zich in het bruggat, maar werd dit niet opgemerkt door post dord?
  Of riep de post al en hoorde/luisterde de Öhringen niet misschien?

  Verder de ligplaatsen wat meer zaak van de gemeente/rijkswaterstaat is.
  Je mag daar liggen (al sinds jaar en dag) maar hoe veilig is die ligplaats nu eigenlijk zo vlak voor de Dordse bruggen?
  Ik kan me voorstellen dat als ik daar opvarig met verkeerde omstandigheden doorheen moet (wind/lagerwal, lengte, leeg schip of containers) dat het een lastige hoek is om vrij te varen, met name voor schepen welke geen 1.000pk voorin hebben staan en dit vermogen nog zelfs niet achterin hebben staan.

  En ja, de opmerking over een te hoge leeftijd is natuurlijk onzinnig.
  Dit is per persoon verschillend en kan slecht beoordeeld worden op afstand.

  Geplaatst door: Tankerman op
 • Beste Jan Hendrik en Anneke,
  Veel beterschap en sterkte namens ons!

  Groetjes, Chris & Maaike.

  Geplaatst door: Chris Cornet op
 • ik zei tochal dat het ook met jongen mensen kan gebeurden en ook met me zelf!
  tgaat er om er is een bepaalde leeftijd dat je dingen niet meer kan en moet doen!werken tot je 67 is al lang zat dan dan moet het gewoon klaar zijn ! ivm veranderen van vaarwegen,vergedrag!! en navigatie hulpmiddelen.je moet bv gaan schipper laten varen nu met piloot die altijd met de hand gevaren heeft. net zoals ik nooit geen rekening houd met dat er nog schepen varen met hand stuurwerk dat je bv wat langzaam maakt als je die tegen komt.ik zeg ook niet dat deze man ongeschikt was of is!maar wel dat er gewoon na 67 nu niet meer gevaren mag worden ook met het oog op goedkoper varen.bv een 67 min persoon vraagt het volle legale pond van bv 300 euro perdag en een aow meneer vraag maar 180 zwart…..snappie
  en thuis zitte hoeft ook niet er zijn nog genoeg leuke dingen tedoen zoals een rijnreisje en dan je laten varen …. of fietsen op de betuwe

  Geplaatst door: ikke op
 • Helemaal met Kevin eens!!!

  Geplaatst door: Varensvrouw op
 • beste ikke,

  ten eerste vindt ik het heellaf dat je het anoniem doet,maar dat zullen er meer met mij eens zijn!
  en dat onzin verhaal dat die bejaarde man thuis moet gaan zitten vindst ik nog veel laffer,mijn opais namelijk 84 en vaart al die jonge gasten (ook mij) er allemaal uit!die mensen weten tenminste wat varen is!en ook jonge mensen kunne een aanvaring veroorzaken,of vergissen want dat is nou eenmaal menselijk`! ik wens de bemanning van de linqenda veel sterkte en succes met de reparatie!

  gr. kevin

  Geplaatst door: kevin raaijmakers op
 • heel veel beterschap op de Linquenda.
  78 jaar en dan nog als aflos schipper kapitein varen!schamen met hij zich en gewoon aan de wal gaan zitten.en ja kan ook met een jong iemand gebeuren zn fout en ook met mij.maar gaat op princiepe wat moet zn bajaarde tegen middennacht nog varen?en dan nog als je zo oud bent niet beetje menselijk interesse tonen aan de slachtoffers.nee de jeugd heeft de toekomst zeggen we maar.

  Geplaatst door: ikke op
 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.