Beveiligers via Defensie te duur voor reders

De koopvaardij zou voor circa 200.000 euro per reis gebruik moeten kunnen maken van private beveiligers in dienst van het ministerie van Defensie. Dat adviseert de Commissie De Wijkerslooth in het rapport ‘Geweldsmonopolie en Piraterij’. Volgens de Koninklijke Vereniging Nederlandse Reders is dat echter veel te duur.

HH

Door Hans Heynen
De Wijkerslooth deed in opdracht van het kabinet onderzoek naar mogelijkheden om de Nederlandse vloot beter te beschermen in piratengebieden. De commissie adviseert Defensie zelf private beveiligers te laten inhuren als er binnen het leger geen manschappen voor beschikbaar zijn. Door private beveiligers een tijdelijke militaire status te geven blijft het geweldsmonopolie in handen van de staat, zodat de inzet van de private beveiligers juridisch is afgedekt. Het rapport werd vorige week donderdag aan de ministers Opstelten en Hillen gepresenteerd.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer