Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Voorwaardelijke boete voor oliemorsing door defecte beveiliging

MIDDELBURG

Een geheel voorwaardelijke boete, dankzij een goed verweer. Dat was de winst voor bunkerstation Bondewel in Terneuzen. De economische politierechter veroordeelde het bedrijf eind vorige week voor het lekken van gasolie in het water.

Het incident deed zich voorop 1 juni 2010. Bondewel voorzag een schip van brandstof. De tank van het schip dat gebunkerd werd, was voorzien van een overvulbeveiliging. Maar die bleek niet goed te werken, waardoor de tank overliep en gasolie in het water stroomde. Dat mag niet.
De directeur van Bondewel verweerde zich met het verhaal dat het, sinds de invoering van de overvulbeveiligingen, gebruikelijk is dat op schepen die worden gebunkerd, niemand aanwezig is. Het is volgens haar dan ook niet eerlijk de bunkeraar een boete te geven. ‘Wij kunnen niet eisen dat de klant aan boord is.’ Volgens Bondewel heeft het bedrijf deze klant na het incident stelselmatig geweigerd, omdat de overvulbeveiliging niet werd gerepareerd.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (3)
 • Misael

  Ik kan uit het verhaal niet opmaken, dat de bewuste schipper stijfjes in de kerk zat, dus ben benieuwd waar deze veronderstelling op gebaseerd is. Maar ja er zijn hier op Schuttevaer een paar mensen die waarschijnlijk azijn als vruchtwater hebben gehad.

 • Arno

  vreemd dat een bunkerstation beboet word omdat bij een schip welke gebunkerd wordt de overvulbeveiliging niet werkt, lijkt mij dat je die schipper een vette prent moet geven.
  ondanks de overvulbeveiliging behoort er wel een persoon de boel in de gaten te houden.
  Op zondag stijfjes in de kerk zitten en uit geloofsovertuiging niet werken, maar wel je schip laten bunkeren op zondag?????? hoe schijnheilig wil je het hebben?

 • Hans

  Natuurlijk geven de andere bunkeraars dat niet toe, MAAR ga eens in een visserij haven kijken daar word 95% van alle kotters zonder bemanning gebunkerd!! Of zijn de Urkers zondags aan boord?
  Denk het niet, maar voor mij had de bunkerboot op een bewuste zondag geen tijd: moest kotters bunkeren.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook