Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Fraai beeld veelbewogen leven zeesleper Elbe

ROTTERDAM

In de jaren vijftig van de vorige eeuw ontstond er een toenemende behoefte aan zwaardere zeeslepers. L. Smit & Co’s Internationale Sleepdienst bestelde in die jaren bij J. & K. Smit Scheepswerven NV te Kinderdijk achtereenvolgens de Clyde, in 1957 opgeleverd, en de Elbe, in 1959. De zusterschepen behoorden met hun motorvermogen van 4000 pk tot de sterkste zeeslepers ter wereld. Dat is heel wat meer dan bijvoorbeeld de 2100 pk van de Holland van Doeksen, opgeleverd in 1951.

1 / 1
elbe

elbe

Door Johan van der Wal
Over de Elbe, die in 2002 na een veelbewogen loopbaan door haar toenmalige eigenaar Greenpeace aan het Maritiem Buitenmuseum te Rotterdam werd geschonken, is nu een boek verschenen: ‘Zeesleper Elbe. Van woeste zeeën naar rustiger vaarwater’, geschreven door Yvonne J.T. Maij-Van Walsum, PR-vrouw van de Stichting Maritieme Collectie Rijnmond (SMCR ). Reden was het vijftigjarig jubileum van de Elbe in 2009.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook