Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Eenstemmige lobby moet binnenvaart versterken

ROTTERDAM

De binnenvaartorganisaties willen sterker worden en uiteindelijk uitgroeien tot één organisatie voor collectieve belangenbehartiging. Deze toekomstige organisatie, zoiets als de LTO van de boeren of TLN van het wegtransport, moet met één stem naar buiten toe optreden en krachtiger en professioneler lobbyen.

Door Marja de Vet
De adviezen van Verberk worden binnenkort uitgewerkt door het Transitiecomité onder voorzitterschap van Arie Kraaijeveld en collectieve belangenbehartiging, een van de stokpaardjes van Verberk, zal ongetwijfeld worden aangeraden.
Onder die collectieve organisatie kunnen de bestaande organisaties blijven bestaan, maar richting de politiek zal dat niet meer te zien zijn. ‘Dat doet LTO ook’, zegt directeur Erik van Toor van Kantoor Binnenvaart (KB). ‘Daar hangen heel veel onafhankelijke organisaties met hun eigen achterban onder, maar ze spreken wel met één stem en hebben daarmee een krachtige lobby.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (10)
 • Jan Klerks a/b Jadi

  1 bond prima idee

 • Niettegeloven

  Verplicht lid worden van een bond??? Laat me niet lachen. Als al die bonden gewoon eens fuseren tot ÉÉN bond, en dan wel van het type, niet lullen maar werken, dan komt er vanzelf voldoende draagvlak. In mijn ogen moet een bond zijn leden verdienen.

 • ad le cessie

  Een prima idee, weg met die versnippering in de binnenvaart. Het mag niet meer gebeuren dat we elkaar afrekenen op geloof of andere idealen, we moeten eenheid vormen. Ik zelf ben 30 jaar lid geweest van een KB organisatie maar kon mij er niet meer in vinden en heb vorig jaar mijn lidmaatschap beeindigd. Het is belachelijk dat zo weinig mensen de kar moeten trekken in onze sector en dan ook altijd nog te horen krijgen dat de bonden niets doen. Laten we hopen dat dit initatief een goede fundament onder de sector word en dat wij als binnenvaart ondernemrs hier de dragende pijlers van worden. Wat we nooit van een bond kunnen verwachten is dat zij onze, voor ieder verschillende, finaciele problemen oplossen, dit zul je als ondernemer zelf moeten doen. Veel succes!

 • Marten Kombrink

  Zou het er dan inderdaad één keer van komen dat we dit keer geen 100 schippers hebben met 101 ideeën.

 • Ron

  @bonden,

  Goed initiatief. Maak er wat van. Wel voor het eind van de zomer resultaat graag. Dan laten jullie aan Den Haag en anderen zien dat de binnenvaart wel degelijk daadkrachtig kan zijn en kan samenwerken. Ik verwacht er wel wat van en kijk positief uit naar het resultaat.

 • C.de Vette

  @Jan B.
  Wat dacht je van in plaats van KVK,die paar taken erbij,en niet ieder jaar het idee te moeten betalen voor een organisatie die de binnenvaart meer schade toebrengt dan helpt.
  Of kan iemand mij een voorbeeld geven wat de KVK ooit voor de binnenvaart betekent heeft.

 • Jan.B

  Goed plan elke binnenvaart ondernemer die ingeschreven is bij KvK verplichten lid te worden succes J.B

 • Jan

  Verstandige woorden van Misael.
  1 bond en daarin verschillende richtingen als nautisch,technisch,wetgeving,buitenland,voolichting ed

  Als schippers dan lid willen zijn van een bond is er maar 1 keus en daarmee klaar.
  En een beetje druk van buitenaf om lid te zijn kan idd ook geen kwaad.

  Ben overigens wel bang dat ze allemaal zeggen; ja mooi! maar als puntje bij paaltje komt eigen poistie niet willen opgeven of delen.

 • Misael

  Laat ze het maar verplicht stellen om lid te zijn van een bond, als iedereen lid is kan de contributie naar beneden en heb je meer macht, maar dan moet je wel zorgen dat er 1 bond is en niet dat de verschillende bonden elkaar bestijden. Misschien een idee, alleen geld lenen bij de bank als je aangesloten bent bij een organisatie. Zullen er mensen zijn die zeggen: ben ik m’n vrijheid kwijt, maar die heb je nu ook niet. En als je lid bent wil dat niet zeggen dat je ook op het kantoor moet zitten. Nu hou je toch het kip en het ei verhaal, de bonden zeggen we krijgen niet veel voor elkaar omdat we te weinig leden hebben en de schipper zegt ik word geen lid omdat ze toch niets voor elkaar krijgen.

 • -#-

  Bonden: lul er niet alleen maar over, maar doe het nou gewoon een keer. Gooi alles bij elkaar.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook