Scheepvaart ziet blauw-witte seinvlag A over het hoofd

De scheepvaart heeft te weinig oog voor de blauw-witte seinvlag A, die aangeeft dat zich een duiker onder water bevindt. Dat stelt John Gazan van duikbedrijf Diver Underwater Contractors in Terneuzen. Hij maakt zich ernstig zorgen over de veiligheid van zijn duikers in de havens van Nederland en Belgiƫ.

Seinvlag A op schip

‘Het komt wekelijks voor dat een bunkerschip of ander vaartuig bij een zeeschip langszij komt, of er vlakbij passeert, terwijl een duiker op dat moment onder het zeeschip aan het werk is. Dat is erg gevaarlijk.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Deel dit artikel

Reacties (15)

 • In plaats een een A vlag wordt in het buitenland ook vaak een (groot) bord gebruikt.
  Vaak zelfs 2, aan elkaar 90 graden ten opzichte van elkaar, zodat het altijd van alle zijden goed te zien is! (ook zonder wind)

  Geplaatst door: Harold op
 • toch triest meneer van nieuwland als je goed en (oud) daar aan de gang moet.ben je oud,word je nog voor de gek gehouden!

  Geplaatst door: TvD op
 • Als bunkerman heb ik er veel mee te maken.
  En idd er stoppen weinig schippers maar, dat zijn meestal de containermannen.
  En als ze ons dan oproepen wachten we even.
  Ook hangt de duikervlag meestal op een plaatsje waar niemand hem ziet!
  En een nog leuker voorbeeld is bij antwerpen, bij de lillo brug.
  Daar hing de “seinvlag A” 24uur bij het ponton in de mast.
  Ook als de heren dus thuis bij de vrouw waren.
  Gek dat er niemand meer dan reageert op het sein…..

  Geplaatst door: bunkerman op
 • Toch wel erg dat beroeps-schippers gewoon niet in staat zijn de reglementen te kennen of weigeren ze toe te passen .De schuld bovendien nog bij de mogelijke slachtoffers leggen …ik vind dit een schande.
  Of je nu rood/wit of blauw/wit laat zien blijkbaar vaart iedereen rond zonder enige weet van wat dat inhoud, en enkel gas geven telt.

  Geplaatst door: Georges op
 • Je eerst komt de insteek om goed rond te kijken. Als dat niet goed aanwezig is vervalt men snel in tweede bezigheden in de stuurhut. Zoals tv internet lezen enz Dan valt de waarneming van deze belangrijke mededelingen letterlijk tussen walen schip.

  Geplaatst door: Harrie van Laak op
 • Geen probleem,
  Swetsodv(tel.0786199060) levert geroutineerde(oud)verkeersleiders die (slapende)schepen aanroepen met de wens: voorzichtig te passeren Welterusten!!

  Geplaatst door: jan van nieuwland op
 • Hoeveel mensen weet nu echt wat een duikersvlag is?
  ik vraag me dat wel eens af want als je wat zegt dan zeggen ze gewoon dat moet ze doorgeven,maar ik heb dat ook geleerd toen ik mijn schippersdiploma heb gehaald en vind dat iedereen gewoon hoort te weten wat die vlag inhoud en dat je niet automatisch mag afgaan op wat de posten je melden of niet melden. Eigen verantwoording lijkt me niet meer als normaal.

  Geplaatst door: Erwin van Bussel op
 • Omdat de seinvlag A slecht zichtbaar is, mag deze vervangen worden door een bord met dezelfde vorm en kleuren.

  Geplaatst door: Jaap van Goor (Vaarwijzer) op
 • De duikbedrijven mogen de hand ook wel eens in eigen boezem steken!
  Zoals op de foto die getoond wordt valt de seinvlag niet op.
  Hang dan een vlag op die 4x zo groot is en meld het ook aan de havendienst en/of verkeerspost, want vaak genoeg zijn er duikwerkzaamheden en dan roep je de post op en die weten van niets.
  Maar als de schepen nu eens een klein beetje afstoppen, helpt dat ook een hoop.

  Geplaatst door: Marco op
 • nou het maakt helemaal niet uit of het een blauwe seinvlag of een rood wit bord is er stopt bijna niemand voor????

  Geplaatst door: willem op
 • Het duikbedrijf is verplicht voor start werkzaamheden zich te melden bij de verkeerspost/havendienst, het schip hoort de vlag op te hangen nadat de verantwoordelijke pers(o)on(en) hebben getekend aan boord voor acceptatie duikwerkzaamheden.
  Dat een duikbedrijf hier op aangekeken wordt (sommige reacties) is niet helemaal juist; die spelen niet met hun levens.

  Geplaatst door: Alfred op
 • Deze vlaggen zijn inderdaad in de meeste gevallen niet goed zichtbaar. Een hele simpele oplossing is een blauw/wit bord deze zal altijd zichtbaar mits hij goed geplaatst word, dit word toch ook al met de rood/witte vlag/bord gedaan.

  Geplaatst door: andre op
 • Niet alleen een duikvlag wordt genegeerd. Ook rood-wit hang je voor niets op. Blijkbaar is de tv belangrijker dan naar buiten kijken en je regels die je ooit heb geleerd ook eens in het echt toe te passen.

  Geplaatst door: kees op
 • Geef nu toe,als je zo’n vlag ziet hangen naast een andere denk je toch al snel dat het weer een vlag is van een bedrijf of organisatie?

  Het spijt me maar alleen een vlag ophangen als er levensbedreigend risico aanwezig is lijkt me toch beetje mager!
  Vind het te kort door de bocht om dan alleen naar anderen te wijzen.
  Ze zetten ook niet alleen piepklein bordje op de snelweg als er iemand bezig is.
  Dan zetten ze gelijk de helft van de weg af.

  Geplaatst door: Tja op
 • vaak willen wij rekening houden bij duikwerkzaamheden maar regelmatig wordt de duikvlag zo opgesteld dat hij zeer slecht zichtbaar is en vaak wordt er vanaf de verkeerspost ook niet gemeld dat er duikwerkzaanheden gaande zijn dus hier moet niet alleen de schuld naar de schipper geschoven worden maar ook naar de post en het eventuele duikbedrijf

  Geplaatst door: mischa op
 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.