Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Reders willen nu gewapende beveiligers

DEN HAAG

Nederlandse reders willen een direct ingaand gedoogbeleid voor de inzet van bewapende private beveiligers om schepen en bemanningen te beschermen tegen piratenaanvallen. ‘We kunnen niet wachten tot de officiële wetgeving rond is. De situatie verslechtert met de dag’, zegt adjunct-directeur en woordvoerder Arnold van der Heul van Kahn Scheepvaart en Jumbo, exploitant van 14 zware-ladingschepen. ‘We moeten nú de mogelijkheid krijgen om onze schepen effectief te beschermen.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (11)
 • zeesleper

  kunnen we niet een programma maken dat up to date alle piratenbewegingen bijhoud, op basis van Marinetraffic.com? ik zie daar wel brood in.

 • johan

  Inderdaad afschieten die piraten.
  Deze week ook in het nieuws,twee echtparen vermoord door piraten bij een bevrijdingspoging van de marine..Je moet gewoon voorkomen dat die piraten aan boord kunnen stappen.Gewoon een tweetal machine geweren enn gewoon ff magazijn leeg pompen op dit soort brute mensen

 • C. de Vette

  @ Jan van Nieuwland.
  Ik ben zeker tegen piraterie,maar die vis hadden we zelf al weggevist voor die kusten.
  Dat was de eerste aanleiding met het kapen van schepen te beginnen.

 • Jan van Nieuwland

  Belachelijk hoe hier omgegaan wordt met de wensen van piraten ik durf keihard te zeggen afknallen dat hele zooitje.In 2020 komen er 20 miljoen (welvaarts) vluchtelingen bijwaarom omdat die lui nooit geleerd hebben voor d\\\’r eigen te zorgen ik besluit deze reactie met de woorden leer ik een volk vissen hebben ze d\\\’r leven te eten geef ik ze \\\’n vis hebben ze \\\’n dag te eten

 • Stephan

  Als zeevarende die zelf ook door de piraten gebieden heb gevaren ben ik het helemaal eens met de reders om Mariniers aanboordt te zetten, Wij hebben geen ervaring en kennis in gewapende aanvallen met RPG’s en AK47. Wij zijn geen soldaten Al zijn de mariniers om de piraten af te schrikken, zodat de piraten bang worden voor de nederlandse vlag.
  Volgens mij is het al eeuwen lang de hoofd taak van de marine om de koopvaardij te beschermen, en als de marine te uitgestrekt is financieel danwel materieel dan is dat een mooie reden om een paar korvetten bij te bouwen en erheen te sturen.

 • Willem

  Een paar vragen:

  – Vroeger was er nooit in deze mate sprake van kapingen.

  – Totdat de kapers merkten dat hun geen strobreed in de weg werd gelegd en er vele tientallen miljoenen werd betaald…makkelijk verdiend toch?

  – Is er ook hier niet (zoals overal) sprake van GRENZEN STELLEN en wel DUIDELIJKE OF DODELIJKE GRENZEN?

  – Als een piraat/kaper mensen mag doden en schepen mag aanvallen hebben zij toch het recht zich te verdedigen of niet? En dan niet met water of met een prikkeldraadje, want dat helpt niet.

  – De KAPITEINS schippers moeten dus in aktie komen want zij zijn toch zeker de GEZAGVOERDERS? En waar is een gezagvoerder voor verantwoordelijk? Juist! Voor opvarenden en voor lading. Simpel dus: als de politiek niets doet: JUST DO IT YOURSELF… NOW!

  (Ik denk dan aan die vier Amerikanen die pas weer zijn overvallen en OVERLEDEN omdat een paar van die Somalische piraten weer dachten een lekkere PROOI te vinden in vier onschuldige zeilers… LEVENSLANG verdienen zulke gasten ofwel: droppen op Kerguelen Island en laten lopen; ze komen niet ver.

  – Als dit met vliegtuigen was gebeurd…. denkt u dan dat de politiek het zo op zijn beloop zou laten?

  – Zoals altijd: policiti zijn watjes met lemen voetjes die alleen maar aan hun eigen-belang denken en de NATO stelt ook geen moer voor. Maar Als Wim-Lex aan boord zou zijn en gekaapt zou worden: let maar eens op wat er DAN zou gebeuren…!

  Moraal: wacht nooit op politici; zij lopen altijd achter de feiten aan of dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was (kijk maar om je heen naar het drugsbeleid in de wereld….)

  Behouden vaart gewenst… maar verdedig jezelf met alle middelen!

 • J.K. Crucq

  De reder kan wel willen maar dan zal naast de vlaggenstaat ook de charteraar ook nog mee moeten werken. Grote (olie)maatschappijen zijn (te) machtig en kunnen er nog wel eens ander over denken. Daar tellen mensenlevens minder dan het economische belang blijkbaar.

 • Schipper naast Mathilde

  De NL Overheid gaat liever mensen in verre landen tegen hun zin “beschermen” dan NL op zee.

 • R. Veldman

  Is het toegestaan om “passagiers” met een vreemde nationaliteit die wel het recht van zelfverdediging mogen hanteren aan boord te hebben van Nederlandse schepen op open zee?
  Moeten we binnen de huidige wetgeving naar dit soort mazen zoeken ?

 • Erik

  Moet je je voorstellen dat er op een willekeurige werkplek in Nederland iemand al schietend met een Kalasjnikov verschijnt, worden we dan geacht met onze nietmachine te gaan gooien, dat accepteren we toch ook niet? Waarborg de veiligheid van zeevarenden dus met behulp van profesionals.

  Gr.Erik

 • FrederikVanHolland

  De reders hebben helemaal gelijk! En anders maar een proefproces uitlokken. De Nederlandse overheid blijft dan nergens!

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook